Учени от Северозападния университет в САЩ установиха, че дори малката физическа активност може да повияе върху развитието на болестта на Паркинсон, съобщи ЮПИ.

Изследването им показало, че у засегнатите от болестта на Паркинсон пациенти, които редовно извършват физически упражнения, намаляването на подвижността и свързаното със здравето качество на живота настъпва по-бавно за двегодишен период.

"Констатирахме, че при засегнатите от болестта на Паркинсон, които извършват 150-минутни физически упражнения седмично, намаляването на качеството на живота и мобилността е по-малко за двегодишен период в сравнение с неизвършващите физически упражнения пациенти", заяви Мириам Рафърти от екипа.

Изследването обхванало над 3400 участници от Северна Америка, Холандия и Израел.

Нивото на упражненията и качеството на живота били преценени въз основа на попълнените от участниците въпросници.

Учените не определили кой вид физически упражнения е с най-благотворен ефект, но се имало предвид, че всяко упражнение, извършвано най-малко 150 минути седмично, е от полза. Благотворен ефект върху качеството на живота от 30-минутното увеличаване на физическата активност бил регистриран у пациенти, засегнати от болестта на Паркинсон в напреднал стадий.

"Дори засегнатите от болестта в напреднал стадий трябва да бъдат подтикнати да открият онзи вид физически упражнения, който им доставя най-голямо удоволствие", отбеляза Рафърти.