До дни ще бъде сключен договор за доставка на нови 152 хиляди дози ваксина срещу морбили,каза пред журналисти министърът на здравеопазването Илко Семерджиев. Той участва в среща с директорите на регионалните здравни инспекции, предава БТА.

По думите му към момента са осигурени 9 700 дози ваксини срещу морбили, а 51 хиляди дози вече са раздадени към регионалните здравни инспекции, които ще бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари. Нивото на ваксинация срещу морбили в България е по-ниско от 90 на сто, посочи той. Осигурени са всички условия за пълно справяне с тази ситуация, каза още министър Семерджиев и припомни, че през 2009-2010 г. от морбили в България са заболели 24 хиляди души, от които 24 са починали.

Готов съм да работя усилено по проектите в рамките на мандата на служебното правителство и ще го направя, каза министър Семерджиев в отговор на въпрос дали е готов да работи като министър и след парламентарните избори. За по-малко от два месеца сме успели да свършим толкова много неща, че те вече са невъзвратими, добави още той. По думите му, който и да стане министър, ще продължи да работи по тях, "защото плановете и стратегиите са факт и няма спиране по тях".