През 2017 г. ще започне строителството на нови спешни центрове по проекта за модернизиране на спешната помощ на стойност 83 597 313 евро по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съобщиха от здравното министерство. Изпълнението на проекта е сред основните теми на 2-дневна среща между ръководството на МЗ и директорите на 28-те регионални здравни инспекции (РЗИ) в София. 

Регионалните здравни инспекции имат важна роля при подготовката на проекта – при определянето на местата за изграждане на спешни центрове, както и координацията с областните и общинските администрации при придобиването на вещни права, обясниха от МЗ.

Инвестицията ще бъде разпределена за изцяло ново строителство на 76 спешни центъра, за дострояване на допълнителен етаж или крило на 6 центъра, както и за реконструкция и ремонт на 155 съществуващи сгради. По проекта са предвидени и средства за преоборудване и закупуване на нова модерна техника, включително устройства за телемедицина и 400 нови линейки.

По време на срещата ще бъдат обсъдени и актуални теми, свързани с опазването на общественото здраве и мерките за недопускане разпространението на морбили в страната. Ще ще бъдат представени приетите в сряда от правителството “Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции в РБългария 2017-2020 г.“ и „Национална програма за превенция и контрол и туберкулозата в България за периода 2017-2020 г.“.