В понеделник надзорът на НЗОК обсъжда промени във финансирането на болниците

187 души, които работят в здравната каса от създаването й до днес, са наградени по повод 18-годишнината на институцията. Това стана ясно на честването на годишнината в присъствието на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, който е основател на НЗОК заедно с екип съмишленици. 

Д-р Семерджиев говори за предизвикателствата по въвеждането на здравното осигуряване и старта на здравната каса, която работи от 15 март 1999 г. Според него днес тя има по-малко нужда от държавата, отколкото при създаването й, но самият той в качеството му на служебен министър на здравеопазването няма отговор как може да се ограничи това "опекунство". Д-р Семерджиев подчерта, че НЗОК трябва да има управителен съвет и общо събрание, както бе в началото. 

Сегашният управител д-р Глинка Комитов обяви, че предстоят промени във финансирането на медицинските дейности в болниците, но не разкри подробности. ПРедложението му ще се обсъжда на заседание на надзора на НЗОК в понеделник. 

Междувременно касата провежда 3-дневен семинар с участието на служители от централното управление и районните каси по прилагането на националните рамкови договори за 2017 г. за медицински и за дентални дейности. Обсъждат се договарянето с договорните партньори, което започва от 1 април, информационното осигуряване, разпределението на финансовите средства и контролът. Целта на семинара е участниците да се запознаят и да уеднаквят практиките си в осъществяване на дейността по договаряне и контрол в системата на НЗОК и прилагането на най-добрите от тях.

Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров очерта няколко положителни аспекта в националните рамкови договори, сред които е и прекратяването на "порочната практика на административно-командния стил в работата на касата", обясниха от НЗОК. Въвеждането на механизми, които намаляват тежестта на административната регулация, е втората положителна страна на НРД 2017 г. Заплащането на парентералните лекарствени форми при лечението на онкоболните да става на тегло, както и договарянето на онколекарствата да се извършва централизирано - това са някои от предстоящите задачи на НЗОК, каза още д-р Петров.

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов обяви, че предстоят промени във финансирането на болниците.
Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов обяви, че предстоят промени във финансирането на болниците.