Събуждаме се през нощта и прасецът ни е схванат, болките за секунди ни извеждат от съня и това се повтаря отново. Как да се пазим от мускулните крампи и от по-особените случаи като вагинално заклещване при секс, обяснява д-р Пламен Попиванов от УМБАЛ „Александровска“.

Голямото нервно напрежение предизвиква неволеви движения

При такова състояние мозъкът на част от хората развива неадекватно напрежение и тялото прави неволеви мускулни движения, които изглеждат странно. Такова например e „акушерска ръка“. При него пръстите на ръцете се прибират един към друг и дланта не може да се разтвори. При по-тежки случаи главата може да се опъне назад и човек да не е в състояние да я върне в нормално положение. Има вариант напрежението да се съсредоточи в лицето, при което зъбите да се оголят в нещо като гротескна усмивка. Тези неадекватни мускулни движения са в резултат на невроза. За да падне нервното напрежение в кризисния момент се взема успокоително.

Неврозите най-често имат социална причина - скарване, загуба на пари. „Хапчето лесно решава проблема за момента, но е по-разумно да се подходи с психотерапия. Важно е човекът да осъзнае кое толкова го притеснява и че няма смисъл да се притеснява. Да изгради философия, която да му помага да заличи тези притеснения и да не се стига до подобни състояния“, обяснява д-р Попиванов. Страдащият може да потърси и специалист по психодрама или по хуманистична психотерапия, която е много популярна по света.

Целия текст четете на mila.bg