В началото на пролетта е редно да имаме малко луфт в храненето, за да се разтовари организмът. „Най-добре е да му дадем сурова храна“, препоръчва специалистът по лечебно хранене д-р Георги Гайдурков. С него говорим за това как да променим храненето си за известен период, за да почистим тялото си отвътре, и така да подобрим здравето си.

Д-р Гайдурков, как да пречистим организма си пролетно?
Най-добре е да посветим няколко дни на разтоварваща програма. Би било чудесно тя да е две седмици, но дори и 3 дни да я спазваме, тялото ни ще бъде благодарно. Става въпрос за хранене само с плодове, зеленчуци и ядки, фрешове и смутита. Суровата храна алкализира и снемат отпадъците от тялото, които са киселини. Освен това с тази програма се намалява целулита и лицето видимо се подмладява.
Ако се храним сякаш сме в непрекъснат празник - обилно и с по-тежка храна, болестта идва, и ние пак се налага да сме на един вид пост – само, че диетата е предписана от лекаря и съпроводена с лекарства.

Какви плодове и зеленчуци да хапваме?
Нека менюто е съобразено с вкуса на всеки, но от плодовете ще откроя киви, защото помага за изчистването на организма. И е добре то да се редува с круши, нар, райска ябълка, ананас, цитруси, грозде, ябълки. За по-забавно може да се приготвят кремове от банан и авокадо например. Или сутрин да се пие фреш от нар, грейпфрут, ананас, портокал, лимон от 200 мл. Зеленчуците сякаш са ни по-интересни в този период, защото те алкализират организма. Освен това в тях има соли, минерали. Морковите, червеното цвекло, магданозът, доматите, селарито, целината, руколата, зеленолистните зеленчуци са задължителни.

Как да ги овкусяваме, ако от тези зеленчуци правим смути вместо закуска?
Ако се прави смути или фреш от тях, може да се овкусят с джоджен, мента, копър, босилек, лимон, парче джинджифил, куркума. В смутито нека има предимно зелени подправки като магданоз - растението с най-много витамин С. Да включва спанак, рукола или коприва. Важно е разреждането да е със зеленчуков или плодов сок, не с вода. Моето любимо смути е, в което има сок от целина, чесън и лимон.
Много вкусен и полезен е фрешът гаспачо – от моркови, червено цвекло, магданоз, домат, смлени ядки като небелен сусам, лющено конопено семе и др. Подправките са от гореспоменатите по желание.

Цялото интервю четете на mila.bg