В момента има 2 рискови групи за възникване на локални взривове от морбили: неимунизирани деца на семейства, които съзнателно избягват ваксините, и на ромски фамилии поради постоянните им пътувания. Голяма епидемия не очаквам, но вирусът циркулира у нас и всички неимунизирани ще заболеят. Това каза държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за 24zdrave.bg. 

Досега вирусологично са потвърдени 3 случая - дете на 2 г. от пловдивския кв. Столипиново и млади жени от Пловдивска област. От РЗИ-Пловдив съобщиха и за болно бебе на 7 месеца. 

В Русе също има дете на 1,1 г. със съмнение за морбили, което сигурно ще се потвърди предвид характерната клинична картина, каза още д-р Кунчев. За разлика от останалите болни, които са от ромската общност, това дете било на образовани и интелигентни родители. 

"Призовавам родителите, независимо дали са антиваксъри или по друга причина са пропуснали имунизацията на децата си, да заведат незабавно всички неимунизирани при личните лекари за поставяне на ваксината против морбили", каза д-р Кунчев, като напомни, че това е единствената защита срещу инфекцията. 

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, обясниха от здравното министерство. Инкубационният период е до 21 дни, средно 9-10 дни.

Оплакванията започват най-често със симптоми на инфекция на горните дихателни пътища, повишена температура и обща интоксикация, кашлица, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив - първо по лицето, шията и гръдния кош, следват тялото и крайниците. Поради изразената интоксикация се засягат и други органи и системи – с наличие на тахикардия, хипотония, енцефалопатия, бронхопневмония.

Източник на зараза е само човекът. Вирусът се съдържа в лигавицата на дихателните пътища и конюнктивалния секрет. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда пожизнен имунитет.

Последната епидемия в България бе рпрез 2009 – 2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая, като над 95 % от заболелите бяха от малцинствен произход и повечето без данни за проведена имунизация.