Семената, също както и ядките, са безценен източник на протеини, фибри, витамини, микроелементи, полезни мазнини. Любителите на кулинарията са наясно, че семената са най-лесният начин да се направи едно ястие по-интересно – като му се придадат необичайни нотки и лека хрупкавост. Важно правило обаче е да не прекаляваме с количеството: винаги спазвайте препоръчителните дози.
Семената са едновременно лека и питателна храна, която засища, без да оставя усещане за тежест в стомаха. Освен това изключително наситени с витамини, минерали, протеини, етерични масла. Най-голямо количество хранителни вещества има в ядрото на семката.

Как да ги консумирате

Най-сигурният начин да получите максимум полза от семената е консумацията им в суров вид. При нагряване се разрушава естествената структура на витамините, минералите и етеричните масла. Ако не можете да отстраните люспата, или пък тя е твърде здрава, за да се сдъвче, семената може да се накисват или смилат. Диетолозите препоръчват да избягваме пържените, захаросаните или осолени семена.

Ленено семе

Препоръчителната доза е 1 с.л. дневно (смляна непосредствено преди консумация). За ползата от лененото семе говори още Хипократ, като го препоръчва срещу болки в стомаха. А Карл Велики дори е приел закон, задължаващ поданиците му да включват редовно семена от лен към храната си.

Днес е известно, че леното семе съдържа вещества, които са в състояние да намалят възпаленията в организма. Понижават риска от развитие на заболявания на гърдите при жените и на простата при мъжете. По съдържание на фибри 1 с.л. ленено семе е равна на ? ч.ч. овесени ядки. Разтворимите фибри спомагат за понижаване нивото на холестерола в кръвта и така предпазват от инфаркт и инсулт. Семената на лена са един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини (дневната норма се покрива само от 1 ч.л. ленено семе). Нормализират мастната обмяна, богати са на фибри, пречистват стомаха и стимулират дейността му, предпазват от запек. Затова лененото семе е особено препоръчително за хора, които се опитват да свалят наднормените килограми – но не само за тях.

Семената на лена са особено препоръчителни за жени в менопауза, тъй като съдържат растителни хормони, сходни по действието си с женските хормони. Подобряват хормоналния баланс, правят кожата и косата здрави и блестящи. Диетолозите препоръчват да смиламе лененото семе в кафемелачка непосредствено преди употреба – така ще се възползваме максимално от полезните му качества. Можете да го добавяте към кисело мляко, както и да поръсвате с него салати, супи и ястия.

За останалите семена и техните ползи за здравето четете на mila.bg