Д-р Емилия Бенова

Конюнктивитът е възпаление на конюнктивата, която покрива бялата част на окото и вътрешната повърхност на клепача. В миналото се е смятало, че това е заболяване на “мръсните ръце”, че е предизвикано от микроби, попаднали в окото чрез ръцете, замърсена кърпа или басейн.

Днес се знае, че бактериалният конюнктивит е само един от разновидностите на заболяването. Доказани са още инфекциозен и алергичен конюнктивит. Симптомите и характерът на всеки от тях са различни, но общите проявления са усещане за “пясък” или чуждо тяло в очите, дразнене от светлина, зачервяване на окото, сълзене, отделяне на гноен секрет.

Инфекциозният конюнктивит се причинява от бактерии или вируси. Той може да предшества грип, тежка хрема и всяко друго респираторно заболяване. Често се предизвиква от стафилококи или стрептококи. Той е заразен и може да се предаде от едното око на другото чрез директен контакт, а също и чрез кашляне и кихане.

Алергичният конюнктивит е една от многото алергични реакции на организма. Той поразява едновременно двете очи, често се подуват клепачите. Причинител могат да бъдат полените, животински косми или акари в праха, химикали като белина, сапуни или замърсители на въздуха като газове и дим. Той не е заразен.

Първа помощ

Най-добре ще ви помогне лекар офталмолог. Но, докато отидете при него, си помогнете сами. Пригответе силен черен или зелен чай, охладете и промийте окото с напоен в чая тампон памук в направление от вътрешната към външната част на окото. По същия начин промийте и другото око, независимо дали е засегнато.