Д-р Емилия Бенова

Ако попаднете в капана на пролетната депресия, просто не си стойте вкъщи. Излезте сред природата, за да може организма ви да си набави витамин D.

Много хора чувстват промяна в своето настроение с настъпването на пролетта. Всъщност симптомите се появяват още в края на зимата и протичат през целия пролетен сезон. Най-често страдащите от депресия започват да се концентрират по-трудно, чувстват напрежение и тревожност без за това да има видима причина, отслабват отново без причина, апатични са към заобикалящия ги свят, загубват здравия си сън и искат да останат сами. Това всъщност е сезонната депресия, която се появява по едно и също време на годината.

Трябва обаче да разграничаваме умората от депресията. Много често пролетната умора бива бъркана със сезонната депресия, което е голяма грешка. През пролетта почти всеки от нас чувства тази умора, която се изразява в намалена трудоспособност и концентрация, както и чувство на незадоволеност. Симптомите се припокриват с тези на депресията. Виждайки колко често си променяме настроението и ако този процес продължава по-дълго от 2 седмици, тогава можем да говорим за депресия.

Освен това пролетната умора се появява, като последица от продължителна диета и липса на витамини през зимните месеци. Хората, които са много чувствителни към промяната на времето също страдат от нея. Освен това не е задължително при нея да се проявяват съвсем видимо симптоми, като например намаляване на трудоспособността.

Ако с настъпването на пролетта усетите проявата на някои от симптомите на сезонната депресия или умора, трябва да вземете незабавни мерки. Първата от тях е да набавите на организма необходимите витамини и минерали.

Консумирайте повече плодове и зеленчуци и избягвайте мазните храни. Тялото трябва да си набави и витамин D, който през зимните и мрачни дни ни е липсвал. Излизайте навън сред природата, на разходка в парка или гората и се възползвайте от всеки слънчев лъч. Отидете на шопинг, купете си някоя нова блузка или обувки, поглезете си и отскочете до вашата козметичка или фризьорка.

Основната идея е да правите това, което ви харесва и да се храните със здравословни и полезни за организма храни.