Ще свалите неусетно онези 3-4 килограма, качени през зимата.

Предчувствието за пролет ни прави по-критични към гледката, която виждаме в огледалото на излизане сутрин.

Най-нетърпеливите вече са изтикали зимните дрехи назад в дрешника. За да установят - ако са част от 96-те процента от населението на Земята, че панталонът, който им е стоял перфектно преди застудяването, вече им е прекалено опънат.

Дори без да увеличава порциите,

през зимата човек

леко наддава по

физиологични

причини.

Тялото има нужда от повече енергия, за да ни топли, и ядем по-калорична храна. Резултатът е поне 1 кг отгоре, но по-често си лепваме 3-4 зимни килограма. Можем да ги свалим за месец, ако минем на по-нискокалорична диета и намалим с около 1/4 големината на порциите. Ефективно е, но изисква дисциплина, което може да е проблем при стресово ежедневие. Затова диетолозите имат и работещи помощни техники. Всеки от тях си има авторска концепция за успешните трикове. Най-често използваните в световната практика гравитират около 13.

1. При сядане на масата си задайте аларма  за след 20 минути.

Преоткрийте бавнотой хранене. По-ефективно от съвета да премятаме по 30 пъти в уста хапката е да си фиксирате времето за хранене на 20 минути - толкова е нужно на мозъка да усети прилива на енергия от храната, а с това - и ситост.

2. Лягайте преди 23 часа вечер, спете по 8 часа.

Резултатът варира според човека. Но обикновено води до отслабване с 4-6 кг за 1 г. без никаква промяна в диетата. Безсънието е доказана причина за преяждане. Отделно - за забавяне на метаболизма заради "повреда" във вътрешния часовник.

3. Утроете зеленчука за гарнитура.

Прави сте, ако подозирате, че не става дума за тройно повече картофи или 3 сорта картофи. Най-добре е зеленчукът да е различни видове - това увеличава приема на фибри. Хем засища, хем ускорява пасажа на храната и изхвърлянето на метаболитни токсини, от които пълнеем. Овкусявайте с лимонов сок и свежи подправки (без да добавяте сол).

4. Правете си бульони и бистри супи за... дъвчене.

Става дума за имитираща техника, разбира се. Така отделянето на храносмилателни ензими започва още в устата и ускорява засищането на фона на малко калории.

5. Вместо “бели” храни - цели зърна.

Заменете храните от рафинирани брашна с пълнозърнести, белия ориз - с кафяв. Пробвайте вместо традиционен мек бял хляб да ядете полезни зърнени храни - варено просо, ечемик, овес, елда. Ползите: по-малко калории и по-нисък холестерол.

6. Без газирани и сладки напитки.

Това ви спестява равностойността на средно 10 лъжички захар на ден. Истината е във водата. Ако ви е блудкава, добавяйте лимон, мента, краставица, замразени плодове.

7. Алкохол: рядко и лек, сипан в тясна чаша,

за да сипвате по-малко. Ще намалите поне 30% течните калории - успехът се гарантира по 2 линии. Алкохолът има повече калории за 1 грам - цели 7, от въглехидратите и белтъчините, в които има 4 калории в грам. Освен това с избягването на концентратите си спестявате безсмисленото похапване на чипсове, ядки и други мезета. Втората част на съвета използва ефекта на зрителната измама - в ниски широки чаши дори бармани надхвърлят мярката, която си определят. Друг начин да не си сипвате несъзнателно повече от необходимото е да измерите колко събират любимите ви чаши до определено място - до фигура на стъклото, до нивото на пръстите ви и т.н.

8. Зеленият чай може да бъде добра стратегия за загуба на тегло. Някои проучвания показват, че той може да ускори изгарянето на калории чрез действието на фитохимикали, наречени катехини. Най-малкото ще се тонизирате.

9. Не дръжте храна на масата и бюрото.

Сигурно като повечето хора имате склонност към спонтанно посягане за храна, когато е пред очите ви. Най-често това става по време на разговор или под натиска на емоционалната реакция при стрес да се утешаваме с нещо сладко.

10. Дъвка без захар, с мента или друг силен аромат ще ви помогне да отбиете атаката на внезапен необясним глад. Успеете ли да удържите 15-ина минути, битката е спечелена. Понякога не става, затова не упорствайте с дъвченето - за повече от 20 минути не е полезно.

11. Хранете се в десертна чиния.

Не е случайно, че балерините и гимнастичките го правят. Колкото и да тъпчете, каквито и кули да надграждате, в малка чиния не можете да сипете количества, които събира голяма чиния. Останалото е работа на подсъзнанието - доверчивият ни мозък приема препълнената посуда като мнооого храна и по-бързо се появява чувството за засищане. За сипване на самообслужване ползвайте ориентирите на персонала в закусвалните: порция риба или месо - колкото женска длан, калорична гарнитура - детска шепа, салата - 3-4 мъжки шепи.

Незабележимото отпадане на 100-200 калории на ден реже видимите между 4 и 9 кг от телесата ни.

Колкото се може по-често яжте домашно приготвена полезна храна. За навън приемлив вариант са постни меса без сосове, риба, морски дарове, зеленчукови ястия, бобови храни, салати - без дресинги и майонези. Делете си предястието с някого, правете паузи за разговори между блюдата.

12. Спазвайте правилото за 5 вегетариански дни в седмицата.

Вегетарианците тежат до 20% по-малко, отколкото месоядците. Въпреки че има много причини за добрия вид, голяма е заслугата на зеленчуците и бобовите храни - фасул, леща, нахут, които дават енергия и важни витамини и минерали, като в същото време засищат от малко калории.

13. Хари хачи бу!

Смешно звучащото име е местно назнание на японска практика от районите с най-много дълголетници. Изразява маниера да се става от масата, преди да усетиш, че си сит. Като всеки народ с респект към точността японците влагат в понятието точна мярка. Хари хачи бу е да изядеш (сипеш) 80% от обичайната порция.