Д-р Емилия Бенова

Нашата редовна читателка Катрин Иванова от Монтана ни пита има ли начин с народна медицина да помогне на детето си да подобри зрението си.

Разбира се ние се разтърсихме и намерихме доста литература.

Но все пак, когато става дума за фин и чувствителен орган, каквито са очите, няма как да даваме категорични съвети.

Затова даваме думата на лекари.

Ще ви ви предложим “гимнастика”, която е много полезна и със сигурност няма да навреди на детето.

Упражненията са полезни не само за корекция и лечение на заболявания на очите, но са добра профилактика и за здрави очи.

Тренировките могат да започнат от най-ранна възраст, защото добре знаем, че след годинка децата вече могат да следят и да повтарят движения и мимики като имитират мама.

Важно е детето да прави упражненията с удоволствие и така постепенно тя ще се превърне в добър навик и профилактика за много проблеми с очите.

l “Пеперудки” - кажете на детето да си представи, че клепачите и миглите му са крилцата на красива пеперуда. Нека се опита бързо да мига.

Всички движения трябва да са леки и ефирни.

“Весел часовник” - в този случай си представяме, че очите ни са махалото на стар стенен часовник. Детето трябва да движи очите си дясно и вляво. Необходимо е да се извършат най-малко 20 повторения, като се следи главата да е изправена.

“Мижане” - тази игра е известна на всички деца. При извършване на това упражнение очите трябва да се стиснат за около 5 секунди и след това ги отпуснете напълно.

“Железопътен светофар” - накарайте детето да си представи, че е семафор на жп-прелез. То трябва да си затваря ту едното, ту другото око.

“Кой ще издържи повече?” - малчуганът трябва възможно най-дълго да не мига. Всеки ден товремето трябва да се увеличава.

След като детето мигне, то трябва да си затвори очите и да си представи, че спи. Редуването на напрежението и релаксацията има благоприятен ефект върху очните мускули.

 “Близо-далеч” - застанете пред прозореца и на стъклото залепете малък кръг. Детето трябва да премества погледа си от него към по-далечен обект. Например уличния стълб, дърво, съседна сграда.

“Масаж” - затворете очи и с възглавничките на пръстите погладете веждите. Можете да масажирате скулите, веждите и слепоочията. Масажът подобрява кръвообращението.