Бившият ректор на Медицинския университет (МУ) в София Ваньо Митев е предаден на съд за несгодни сделки, безстопанственост и затова, че не е упражнил контрол над подчинен. Това съобщи градският прокурор на София Емилия Русинова.

Според обвинението Митев е сключвал несгодна сделка с адвокати, въпреки че в МУ имало налични юрисконсулти. Това е ощетило ВУЗ-а с над 28 хил. лв. 

Освен това бившият ректор съвсем съзнателно допуснал бившия главсек на МУ Алексей Алексеев да сключва договори, които ощетили висшето училище с над 1 млн. лв. Едно от прегрешенията е, че 146 чужди студенти, които постъпили в университета без изпит, плащали годишно 1 500 евро такса, а не 7 400 лв., каквато е била тарифата.

Алексеев също е предаден на съд, тъй като главно той подписвал заповеди и решения от и за сметка на МУ, упълномощен от Митев. "Той ще отговаря за 5 неизгодни сделки при липса на необходимост от сключването им и от това са произлезли значителни вреди в общ размер на 244 718,20 лв. за учреждението. Алексеев е присвоил и 45 782 лв., поверени му да ги управлява, като разпоредил изплащането им в полза на две търговски дружества за реклама и обучение", каза прокурор Русинова. 

Двамата обвиняеми са на свобода под парична гаранция.

Делото срещу тях тръгна след одит на МОН през лятото на м.г.

Очаквайте подробности!