За уникалните качества на ряпата е писал още Хипократ. В Древна Гърция тя е много широко използвана като храна и като лекарство, а от семената ѝ са добивали масло.

Ето някои от проверените стари рецепти, които са се предавали от поколение на поколение.

Захарен диабет - пие се по 2 суп. лъжици сок от ряпа 3 пъти на ден;

Камъни в бъбреците и пикочния мехур - по 30 г сок от ряпа на гладно;

Глисти - 1-2 суп. лъжици сок на гладно;

При метеоризъм, камъни в бъбреците и пикочния мехур, невралгии, анемия, коклюш - смесете сок от ряпа и пчелен мед в съотношение 1:1. Пие се по 1 суп. лъж. 3-4 пъти на ден;

За засилване на лактацията при кърмачки - 1-2 г смлени семена от ряпа по 3 пъти на ден;

Анемия - една от най-добрите рецепти е смесването на сок от ряпа, морков и цвекло в съотношение 1:1:1. Пие се по 1 суп. лъжица 3 пъти на ден 20 минути преди хранене - в продължение на 3 месеца.

За стимулиране на жлъчката и жлъчните сокове - 1 суп. лъж. сок от ряпа се пие 15 минути преди всяко хранене.

За камъни в жлъчния мехур, бъбреците, пикочния мехур - в рамките на 3 месеца се пие сок от ряпа по 200 мл на ден.

За аритмия на сърцето - смес от сок от ряпа и мед 1:1. Пие се по 1 суп. лъжица 3 пъти на ден преди хранене.

При цистит - смес от сок от ряпа и мед 1:1. Пие се по 1 суп. лъжица 3 пъти на ден след хранене в продължение на един месец.

За подобряване на работата на далака и храносмилането - смес от мед и сок от ряпа 1:1. По 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди хранене.

Срещу кашлица - репичките нарежете на малки кубчета, прехвърлете в стъклена купа и поръсете отгоре щедро със захар. Оставете да престои за една нощ. На следващия ден се пие една супена лъжица от отделилия се сок на всеки час.

За бронхит, катар на горните дихателни пътища, магарешка кашлица, белодробна туберкулоза - смесват се сок от ряпа и мед или захар 1:1 -пие се по 1 суп. лъж. 3-4 пъти на ден.

За инхалации при настинки. Репи се настъргват и се оставят в затворен съд за 30 минути. През деня няколко пъти се вдишва над буркана.

За злокачествени тумори - 1 кг репи се нарязват на малки парченца и се заливат с 1 литър спирт. Оставят се за 2 седмици на топло - периодично се разклаща съдът. Прецежда се. Вземат се 50 мл 3 пъти на ден 30 минути преди хранене.

За прочистване на жлъчния мехур - пресен сок от ряпа се пие вечер преди лягане, като се започне с 100 мл и постепенно се достигне до 400 мл за 6 седмици.