Българският лекарски съюз подкрепя Националния рамков договор за 2017-а година, реши 66-тият извънреден Лекарски събор, предаде БНР.

Увеличени са средствата както в болничната, така и в извънболничната помощ. Лекарите договориха и цените, които Националната здравно-осигурителна каса ще плаща за всяка медицинска дейност през настоящата година.

Същевременно лекари от Спешната помощ излязоха с протестна декларация срещу проекта за Национален рамков договор за 2017-а. Те възразяват срещу сливането на денонощното медицинско обслужване и оказването на спешна медицинска помощ, което "води до закъснения, пропуски в работата ни и ескалация на агресия спрямо нас", заявяват от Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ. - Мотивите ни са, че никога министерството или Здравната каса не са обсъждали с нас тази възможност и сключените до момента договори доказаха, че те са в ущърб на пациентите. Не на последно място те са в разрез с Кодекса на труда", посочват медиците от Спешната помощ и призовават преговарящите страни по Националния рамков договор да преразгледат вариантите за осигуряване на медицинско обслужване на пациентите извън работния график на извънболничната медицинска помощ.

Вчера Националната здравно-осигурителна каса и Българският зъболекарски съюз подписаха Националния рамков договор за тази година.