Американски експеримент с животни разкри, че специална диета може да подтикне панкреаса към "регенерация", съобщава BBC.

Възстановяване на функцията на органа, което спомага за контролиране нивата на кръвната захар, променя симптомите на диабет, откриха учените. Те смятат,че диетата "рестартира" тялото.

Резултатите от проучването, направено върху мишки, показват, че диетата регенерира специален тип клетки в панкреаса, наричани бета клетки. Това са клетките, които откриват захар в кръвта и освобождават хормона инсулин, ако нивото й стане твърде високо.

При мишките са открити ползи в двата типа диабет - тип-1 и тип-2. По-нататъшни изследвания върху хора с диабет тип-1 дават подобни ефекти.

Това е най-новото проучване върху здравните ползи на набиращата популярност "пост-имитираща" диета.

Хората, подлагащи се на тази диета, трябва да се консумират храни с ниски нива на калории, протеин и въглехидрати за 5 дни. А през останалите 25 дни от месеца имат право да консумират всякаква храна. По този начин се имитират дните на пост.

 "Медицински, тези находки имат потенциал да бъдат много важни, защото показахме, дори и само при мишки, че можете да използвате диета, за да противодействате на симптомите на диабет" заяви д-р Валтер Лонго, ръководител на проучването.

Превод и редакция : Симона Бузова