През 2017 г. здравеопазването ще е малко по-добро, казва подуправителят на НЗОК

- Д-р Петров, как вървят преговорите по новия рамков договор с лекарския съюз? Ще спазите ли срока да е готов до края на месеца?

- Текстовата част е практически готова, има няколко неща за доуточняване като например как ще изглежда финансовият документ, който ще се дава на пациента при изписване от болницата, в какви срокове да го заложим.

- Кои са новостите тази година?

- Първо има текстове за качеството във всички видове медицинска помощ, които са приети. Повдигна се диспут за някои текстове, засягащи работата на джипитата - за прицелните стойности на холестерола, кръвното, кръвната захар и др., които трябва да се достигнат за съответния хронично болен. Това обаче не са основания за санкции, а прицелни стойности, взети от европейските ръководства по кардиология и ендокринология. Те засягат даже не толкова лекарите, а самите пациенти, като ориентир. Достигането на тези стойности, означаващи добър контрол на заболяването, са въпрос основно на поведение и сътрудничество и от страна на пациента. Затова няма как те да са поводи за глоби на лекарите. Отговорността за здравето е лична, лекарят само помага.

Има и други критерии, например обхват на диспансеризацията, на профилактичните прегледи. Те са вече обективни критерии, които лекарите трябва да достигнат и са под средните за страната.

- Каква е целта на обявените нови мерки за отпускане на лекарства?

- Целим затягане ръста на разходите за лекарства, най-вече в онкологията. Сред тях е отпускането на онколекарства на килограм средно тегло за мъже и жени.

С гратисен период - 9 или 12 месеца, искаме да въведем автоматичните смесителни системи за лекарствата в онкологиите. Те дозират много по-точно и всички данни се записват автоматично. Системата комбинира болни, които са с еднакви предписания, спестява време и труд. Предпазва от манипулации и от вътрешни злоупотреби, ако има. Рано или късно тези системи ще бъдат въведени и у нас, но на този етап смятаме, че най-належащо е да се започне от онкологиите.

- Използваните у нас лекарства подходящи ли са за такива системи?

- Очакваме притежателите на разрешенията за употреба на лекарствата най-после да благоволят да започнат да внасят и лекарства в болнични опаковки. В институциите ще опитаме да облекчим този процес, да има по-лек режим на регистрация на тези продукти. Факт е, че в малките разфасовки цените са по-високи и на фирмите е по-изгодно да внасят тях, твърдейки, че пазарът у нас е твърде малък. Това обаче не е вярно, в ЕС България е от средните държави. В Естония например има болнични опаковки, а населението е 2 млн. души.

- Ще се разшири ли достъпът на пациентите до скъпоструващите терапии?

- Започнахме анализ на програмите за скъпоструващо лечение, което се отпуска безплатно. С новите правила за програмата за хепатит С например доказваме, че може да се постигат оптимални резултати и без намеса в медицинските показания за отпускане. Промените при хепатит С ще стартират от март. Отпада терминът “първи, втори и трети избор по разходосъобразност” и ще спестим средства. Разширява се достъпът до тези лекарства, тъй като миналата година те бяха приоритетно отпускани на най-тежко болните. Те вече са обхванати и сега очакваме да влязат по-леко болни.

- При хепатит С всеки, който има нужда, ще получи безинтерферонова терапия, така ли?

- Има критерии за отлагане само за хората с наркотична или алкохолна зависимост. Ясно е, че първо трябва да се реши този проблем, иначе заразяването с хепатит С може да се повтори.

Друга новост е, че до 6 месеца искаме да въведем електронизация на протоколите за скъпоструващото лечение. Това значи пациентът, след като излезе от болницата, да си взема протокола от районната здравна каса, без да ходи по инстанции повече. Останалото ще минава по служебен ред, пациентът повече няма да бъде като пощальон.

- Може ли разходите за лекарства да спаднат?

- Не очаквам, защото веднъж достигнати, много трудно се намаляват. Влизат нови терапии постоянно, а и заради застаряването на населението необходимостта от лекарства е обективна. Освен това иновативните лекарства удължават живота и приемането става по-продължително. Това са обективни причини, върху които не можем да влияем. Ще опитаме само да увеличим ефективността, което означава да задържим ръста на разходите. На мястото на неефективните разходи веднага ще влязат нови лекарства. Бюджетът на НЗОК нараства всяка година и увеличението трябва да се разпределя пропорционално.

- Има ли съгласие с Българския лекарски съюз (БЛС) за болничната помощ през 2017 г.?

- Все още има спор за финансовата рамка - за около 24 млн. лв., като БЛС иска минимално увеличение на цените на 70 пътеки. Проблемът е, че надзорният съвет на НЗОК не може да приема разчети, неотговарящи на бюджета. И тъй като е лъжа, че касата е завършила 2016 г. без дефицит, има 52 млн. лв. неразплатени разходи за 2016 г., които НЗОК плати през януари 2017 г. Те висят като дамоклев меч заедно с 19,5 млн. лв. от надлимитна, но отчетена, т.е. призната дейност за 2016 г. За тях надзорът е решил да бъдат платени, без да каже с какви пари. В момента НЗОК не може да плати, отделно преди 1 април надзорът не може да отвори резерва. Решението да се плати надлимитната дейност, след като 2 г. болниците бяха държани на драстични лимити, е пиар акция на предишния екип на МЗ.

- Новото послание за лимитите е в посока смекчаване. Не е ли опасно на фона на дефицита в НЗОК?

- Опасно е, но работим по закона, който изисква лимити и това не се променя. Ще ги направим обаче по-гъвкави: разпределението от месечно ще стане 3-месечно и най-вероятно за всяка болница ще ги определя районната каса, както беше преди.

- Това не е ли точно опасното сваляне на финансовата дисциплина?

- Не, защото има споразумение с БЛС, че достигнатите 2 млн. хоспитализации годишно до 2,1 млн. най-много са таванът, който не бива да се надхвърля. Те са склонни при тенденция за надхвърляне на бюджета по определени пътеки да се пристъпва към намаляване на цените. Това е подход, прилаган при системата диагностично-свързани групи в болниците. Не е логично дадена медицинска дейност да има ръст над 2% годишно освен ако няма причина като епидемия.

- Има ли сценарий за фалит на здравната каса, както се говори?

- Касата не може да фалира. Може да има дефицити, в краен случай да се актуализира бюджетът, но не е реално да фалира.

- А не се ли въвеждат механизми за насочване на пациенти към определени болници?

- Пациентите имат лични начини да избират болници - най-често чрез близки или лекари, на които имат доверие. Касата се интересува повече от това да няма излишни хоспитализации и контролът върху това се прави текущо.

- Обществото бе убедено преди няколко месеца, че за целта се въвежда пръстовият отпечатък.

- Той не върши тази работа. Показва просто, че даден човек се е появил на устройството в даден момент. Без да е ясно в каква посока е отишъл после, нито какво му е правено и имало ли е нужда. Този тип злоупотреби в болниците, заради които беше въведен пръстовият отпечатък, са минимален дял. Ако се докажат единични случаи, НЗОК ги дава на прокурор. Освен това информационната система на НЗОК засича злоупотреби по други показатели и болниците много рискуват да загубят договора си. Тук става дума дали се лекуват пациенти без достатъчно показания и дали получават пълния обем терапия, дали се сменят диагнози заради по-скъпа пътека и т.н. Във всеки бизнес трябва да предлагаш добра услуга, за да те търсят. С всички особености на медицината това важи и за болниците.

- Ако се подпише рамковият договор, какво ще е здравеопазването през 2017 г.?

- Малко по-добро. Дейността на болниците ще зависи малко повече от избора на пациента.

CV

Роден през 1961 г. в Търговище

Завършва Медицинския университет - Варна, през 1987 г.

Има специалности по вътрешни болести и кардиология и магистратура по мениджмънт на здравеопазването

От 1993 до 1997 г. е завеждащ вътрешно отделение в болницата в Търговище. Народен представител от листата на ОДС в 38-ото НС

Директор на НЗОК от 7 март 2003 до 19 януари 2004 г. Неин подуправител е от 21 март 2015 до 18 септември 2015 г. От 2 февруари 2017 г. отново е подуправител на НЗОК