Засечени са във Финдандия, Германия, Полша, Испания, казва шефът на отдел "Аварийно планиране и готовност" в Агенцията за ядрено регулиране

 

Частици от радиоактивния йод не са стигали до България. Това  заяви за "24 часа" шефът на отдела за аварийно планиране и готовност на Агенцията за ядрено регулиране Марина Низамска. Освен това те са зачени  в северните страни на Европа (като се започне от Финландия, Германия, Полша, след това са слезли към Испания) в началото на януари, а периодът на полуразпадане на този изотоп е 8 дни. Така че дори и най-прецизната апаратура вече не може да го засече.

Трябва обаче да се разбере откъде е изпуснат този радиоактивен йод, заради информирането на гражданите, и заради спокойствието им, и за засилване на контрола и прецизността при работа, каза още Низамска. Не е задължително появата на частиците от йод 131 над част от Западна Европа да е от авария в ядрена централа, може да е от лаборатории, произвеждащи изотопи за науката и медицината, заяви експертът.

Още в при първите информации за появата на частици от изотопа в Западна Европа Низамска заяви за "24 часа", че у нас  не са засечени повишени нива на йод-131. Най-високото ниво е засечено в Полша - 6 микробекерела, като нормата у нас е 7 бекерела на 1 куб. м, което означава, че радиацията е била милион пъти под нормата. Това е по-скоро комплимент за лабораториите, чиято апаратура е засякла тези нива. България не е получавала и уведомяване, тъй като не е необходимо да се вземат защитни мерки.

България не е получавала и уведомяване, тъй като не е необходимо да се вземат защитни мерки, каза тогава тя.

Тогава тя ни припомни, че при аварията във "Фокушима" през 2011 г. молекула от радиоактивния йод бе засечена на Мусала.