По-млади хора с хепатит С, с начална или по-лека форма на заболяването ще имат достъп до модерната безинтерферонова терапия, осигурявана безплатно от здравната каса. Това става ясно от новите правила за отпускане на лекарствата, публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на НЗОК.

Новите изисквания ще влязат в сила от 1 март. Те са съгласувани с националните консултанти по гастроентерология, с председателя на Българското дружество по гастроентерология и с външни експерти, уточняват от НЗОК.

Миналата година касата обхвана най-тежките случаи на хепатит С. Сега ограничения ще има само за хората с наркотична или алкохолна зависимост - те първо трябва да преминат терапии за преодоляване на зависимостите, уточниха от НЗОК.

Разходите на НЗОК за лекарствена терапия на пациенти с хепатит С за 2016 г. са около 21 млн. лв., като сумата включва и стандартна интерферонова терапия.

По новите правила до края на тази година за лекарствена терапия за домашно лечение на 650 пациенти касата ще похарчи същата сума. Очаква се обаче по-добър ефект спрямо миналата година - успеваемостта на безинтерфероновата терапия е 95-97%, или двойно по-висока от стандартната интерферонова, а в дългосрочен план ще намалеят болните, хоспитализациите и усложненията.

Социален ефект – обхващат се млади пациенти в начален стадий на заболяването, при които е възможно пълно излекуване, възможност за социална реализация и запазване на репродуктивните им способности.