Въпреки че обикновено водят до възвръщането на предишното тегло, йо-йо диетите могат да бъдат полезни, твърдят експерти от САЩ и Великобритания, предаде в. "Дейли експрес".

Американският специалист д-р Дейвид Алисън от университета на Алабама е установил в изследване с мишки, че повтарящите се "ударни хранителни режими" не вредят на страдащите от затлъстяване гризачи. В действителност подложените на "серийни диети" животни живеят по-дълго от събратята си, които не са спазвали хранителен режим за отслабване.

Откритието на д-р Алисън противоречи на широко разпространеното схващане, че йо-йо диетите са вредни и трябва да се избягват.

Представяйки изследването си на годишната среща в Бостън на Американската асоциация за напредък в науката, експертът е сравнил йо-йо диетите с профилактичните зъболекарски прегледи. "Ако посещавате зъболекаря за профилактика на всеки шест месеца, той може да открие плака по зъбите. След като я почисти, зъболекарят ще ви връчи четка и конец за зъби и ще ви изпрати с препоръка да продължавате да се грижите добре за денталното си здраве. При следващото посещение в кабинета шест месеца по-късно, познайте какво - плаката отново ще е налична. Същото е и с диетите. Никой не определя случилото се при зъболекаря като провал, напротив, ще ви кажат, че всичко е ОК", обяснява д-р Дейвид Алисън.

Подобно мнение застъпва и британската експертка по хранене Сюзън Джеб от Оксфордския университет. Според нея е по-добре хората да се опитват да отслабват, отколкото да не правят нищо. "Като цяло спазването на диети си струва, дори ако впоследствие предишните килограми се завърнат", казва Джеб.

Професор Тим Спектър от лондонския Кралски колеж обаче остава противник на йо-йо диетите. "Данни от изследвания с хора свидетелстват, че ударните хранителни режими са свързани с натрупване на тегло в дългосрочен аспект", отбелязва експертът.

Британецът се позовава на проучване с 5000 близнаци. Участниците в него, придържали се към йо-йо диета, след време са били по-тежки от еднояйчните си близнаци, които не са се придържали към ударен хранителен режим.