Лекарите са категорични, че най-полезната храна при простуда е пилешки бульон със зеленчуци. Учени от САЩ открили в бульона специфично съединение - карнозин, който има мощно имуностимулиращо действие. Топлият бульон помага да се прочисти носоглътката от секрети, подтиска хремата, кашлицата и помага при болки в гърлото.

Желателно е да пиете повече минерална вода, билкови чайове, джинджифил, сок от моркови и др.

Какво трябва да избягваме?

Не яжте ядки. Те са прекалено калорични и карат гърлото да "съхне".

Суровите плодове и зеленчуци също трябва да се отложат да периода на оздравяване. При температура работата на стомаха се забавя, а растителната целулоза трудно се преработва. Всичко това води до ферментационни и гнилостни процеси на храната. Зеленчуците е по-добре да ги приготвяте на пара, да ги запичате или задушавате.

Портокалите, мандарините и лимоните дразнят гърлото и създават кисела среда, коятоподпомага развитието на бактериите.

Трябва да се избягват картофените ястия и кисели. Нишестето в тях обезводнява организма.

Най-добре е да се ограничат и млечните продукти. Те допринасят за формирането на стомашни сокове и секрети в гърлото, които забавят лечението. Изключение може да се направи само за айрян и нискомаслено кисело мляко с добавка на джинджифил или куркума.

Избягвайте пърженото месо, ast-food, шоколадови бонбони, бисквити, шоколади. Всичко това намалява имунитета, стимулира растежа на бактериите. От сладката можеда си позволите мед. Той помага с възстановяване.