Всички калории за деня - във времето от 8 до 14 часа, препоръчват изследователи, установили ползите.

Целта на всяко отслабване е да стопим мазнини и се опитваме да го направи по стотици начини. Независимо какъв е начинът, винаги опира до намаляване на поеманите калории или до ускоряване на изразходването им, а най-често - до комбинация от двете. Нова магистрала към постигане на целта може би прокарва камерно проучване, проведено от Катедрата по хранителни науки към университета на Алабама в Бирмингам, САЩ.

Когато участниците доброволци в проекта консумиратвсичките си калории за деня в рамките на 6-часов прозорец от 8 сутринта до 14 следобед, те топят 6 процента повече мазнини. Причината за това обаче още не е проучена. В допълнение подложените на такъв режим имат по-стабилни нива на ситост, отколкото участниците, които приемат същото количество калории в рамките на 12-часов интервал - от 8 сутринта до 20 вечерта.

“Тялото отбелязва рекордно изгаряне на мазнини след оставане без храна за 12 до 14 часа. В рамките на 12 часа от последното хранене организмът все още използва за енергийните си нужди наличния в мускулите и черния дроб гликоген - молекула, която съхранява глюкоза (захар).

След 12-ия час тялото започва изгарянето на мастните депа", обяснява водещият изследовател д-р Къртни Петерсън. Той представи проучването на годишната среща на специалистите по затлъстяване. В него са били включени доброволци на възраст между 20 и 45 години с наднормено тегло.  За хората, които се надяват с подобна схема на хранене да ускорят отслабването си, специалистът по хранене препоръчва да започнат с постепенно съкращаване на времето между закуската и вечерята - първо на 9 часа, после на 8, 7 и накрая на 6 часа, както е било в изследването. Ученият предупреждава, че на това не трябва да се подлагат хора с хронични заболявания, деца и бременни.

Д-р Александра Джонсън, която не е от екипа на проучването, охлажда ентусиазма с допускането, че разликата в изгарянето на мазнините може да се дължи на факта, че просто хората не се хранят в продължение на много часове. А колкото и да искат, не могат за 6-часовия прозорец да изядат толкова, колкото биха успели за 12 часа. Друга забележка е, че проучването е с малък брой участници. Затова ефектът трябва да се проследи при повече хора.

Каквато и да е точната причина за повишения енергоразход, си струва човек да вечеря ако не в ранния, то в късния следобед.