В бюджета на здравната каса са заложени достатъчно пари за лекарства, но касата не може да издържи на тренда за увеличение на разходите напоследък - 26-27% ръст в онкологията и 20% ръст в лекарствата за домашно лечение за последната година е изключително много, каза подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров на дискусията "Фармацията - между иновативните и генеричните лекарства", организирана от в. "24 часа". 

Той обясни, че болничната помощ се стабилизира вече 2-а година, докато разходите за лекарства растат. Ще се стигне до брожение сред лекарите заради това, прогнозира д-р Петров. 

"Заложеното за лекарства беше ясно, че е недостатъчно. Заедно с НЗОК и лекарския съюз трябва да седнем и да помислим как да бъде ограничено предписването на лекарства, а не употребата на лекарства. Лекарствата се изписват от лекарите, а в аптеките се остойностява техният избор. Няма защо да има брожение", опонира проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. 

"Не е еднозначен отговорът на въпроса кой предписва и кой отпуска. В момента се чудим какво да правим с решението да се реимбурсира 100% монотерапията при есенциална хипертония, което облагодетелства само хората с най-леките форми на заболяването. Търсим по-генерално решение - по-добре да разширим контингента и да намалим реимбурсацията. Никъде по света тези лекарства не се реимбурсират 100%", каза още д-р Димитър Петров.