Български пациенти с онкологични диагнози вече могат да се лекуват с най-новата лъчева терапия, протонната, с намаление до 4-5 пъти от нормалната цена, в медицинския център в руския град Обнинск. За това съобщи журналистката Елена Банова, основател и председател на фондация "Неогенезис", цитирана от БНР.

За последните 25 години Елена два пъти е чувала диагнозата рак. Два пъти е минавала през лъчелечение и през всичките тези години не е спирала да работи за каузата хората като нея да преминат през процедурите с колкото се може по-малко физически и психичеки увреждания. Методът на андронната терапия, или иначе казано облъчването с протони, направи пробив в медицинската практика през последните седем години и то, като много други терапии, е доста скъпо за редовия български болен, казва в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Елена Банова:

"Аз вече не мога, но другите трябва да могат. Апаратурата на академик Балакин от Русия е по-различна от американската, чешката или германската апаратура. Балакин създаде едно специално кресло, в което човек остава спокойно седнал, правят се тренировки на неговото дишане, правят се и измервания от компютърна система в какво състояние на ритъм на дишане най-полезно ще те облъчат протоните".

Ако някой иска да кандидатства за такова лечение, трябва да го направи чрез нас, добави още Банова:

"При протоните няма смъртоносна опасност, ефективността е поне с 10 пъти повече и само протонната терапия може да унищожава туморите в мозъка и туморите в шията, ако не са метастазирали. До появата на протонните апарати такова нещо в световната апаратура нямаше".