Десислава Любенова ДН, Доктор по социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията към МУ. Притежава три магистърски степени: по Икономика и управление на човешките ресурси и Теория и методика на масовата информация към УНСС и Обществено здраве и здравен мениджмънт на МУ.

Създател и управляващ директор на “СБАЛ- Гръбначен център“ АД, в която се прилагат уникални за България методи за лечение на гръбначни заболявания.

- Г-жо Любенова, защо решихте да основете точно специализирана болница за лечение на гръбначни заболявания?

- Според статистиката гръбначните заболявания са на 4-място в Европа, а за САЩ това е второто най-често срещано заболяване след главоболието, или най-общо казано 80% от населението в определен момент страда от болки в гръбначния стълб. Отново статистиката показва, че средната възраст при която тази болка се появява за първи път е около 35 години, но възрастовата граница прогресивно намалява. Най-честите причини за това са: дегенеративни изменения, вирусни инфекции, заседнал начин на живот, неправилна работна поза, травми по време на спорт или физически труд, затлъстяване, някой заболявания, като остеопороза, гръбначни тумори. Повечето случаи не са живото застрашаващи, но до такава степен влошават качеството на живот и болката е не само физически, но и психически травмираща, че много пациенти казват, че са готови на всичко само да се отърват от нея.

В България, това са заболявания на които политиката в здравеопазването не обръща особено внимание. Лечението им с т. н. съвременни методи не е широко застъпено. Всъщност преди 6 години, когато започнахме работа изобщо не бяха застъпени. „СБАЛ – Гръбначен Център” АД определено е пионер в минимално инвазивното лечение на заболяванията на гръбначния стълб.

- А защо ако имаме такова заболяване е добре да го лекуваме в специализирана болница?

- Когато се занимаваш само с едно нещо, ставаш все по-добър и по-добър в него. Откриват се специфики, на които иначе не обръщаш внимание. Това ни позволява да имаме самочувствие да сме най-добрите в нашата си област. Целия ресурс на болницата е обърнат само в една посока. Няма колебания къде да се инвестира или кой да се изпрати на допълнителна специализация. Следят се новостите откъм оперативни методи, апаратура, специфичен консуматив. Лекарите, ангажирани в лечението, чисто статистически придобиват концентриран специфичен опит, а в медицината показателят брой лекувани пациенти има огромно значение. Например един неврохирург в многопрофилна болница оперира гръбнаци, шии и глави и в повечето случаи мозъчно-черепните операции са болшинство. За нас като специализирана болница е важен детайла и го познаваме до съвършенство в областта на гръбначния стълб и шията.

- С какво друго привличате тези многобройни положителни отзиви от пациенти лекували се при вас?

- Най-вече с минимално инвазивните процедури, които правим. Всеки болен, който е опитал медикаментозно лечение и не се е справил със заболяването си ще предпочете неоперативно лечение. Посредством малка дучица и разрез - не повече от 1-1,5 см., могат да се направят редица лечебни процедури, които чисто статистически имат същия процент успеваемост като класическите операции, с всички преимущества на т.н. „безкръвна” хирургия.

- Коректни ли ще бъдем, ако кажем, че лечението посредством мини-инвазивни методи е препоръчително?

- Да, ако заболяването позволява такова лечение, това е щадящия подход. Щадим целия организъм и психиката включително. Процедурите се извършват с локална анестезия, след подтискане на страха. Нямаме рисковете на общата анестезия. Хирургичният достъп е много щадящ по отношение на тъканите, което води до по-малка и по-нискоинтензивна болка. Рискът от инфекции е по- малък, престоят в болница е по- кратък, ресоциализацията на пациента е по-бърза.

- Да разбирам ли, че не всички заболявания на гръбначен стълб и шията могат да се лекуват посредством тези минимално инвазивни методи?

- По принцип повечето заболявания са податливи. Разбира се, силно увредените пациенти не могат да очакват, че с една процедура ще забравят за проблема си, но при тях има оперативни техники, които отново им спестяват голяма част от рисковете на големите открити операции. Такива са например ендоскопските операции, или тези с лазер. Всъщност, доколкото съм запозната ние сме единствената болница на Балканите, която използва лазер за лечение на гръбначни заболявания, което е световен хит в щадящата, както я нарекохте, хирургия.

- Работите ли с НЗОК?

- „СБАЛ-Гръбначен център” има сключен договор с НЗОК за работа по клинични пътеки, отнасящи се до нейната специализация и повечето дейности се поемат от касата.

- Какво трябва да знаят пациентите преди да дойдат при вас?

- За правилното лечение е необходима правилна диагноза. Образните изследвания, най-вече ядрено-магнитният резонанс, са изключително важни при поставяне на точната диагноза и са задължителни при лечение с минимално инвазивни методи. Препоръчваме на пациентите да идват на преглед с готово образно изследване. Всички знаем, че в съвременния забързан свят, времето е изключително ценно, затова работим с предварително записване на час за преглед.

Телефоните за контакт са: 02/9170950 или 0889797794, всеки работен ден от 9,00 до 16,00 ч.

Научете повече на www.spine-center.bg.