1500 лв. глоба в полза на държавата определи Окръжният съд в Търново на онкохирург от Комплексния онкологичен център в Търново, признат за виновен, че е взел 600 лв. от близки на възрастна жена, която лекувал. 

В хода на разследването е установено, че в периода 25 май – 30 юни м.г. 48-годишния онколог е получил на три пъти общо 600 лв. от семейство от Габрово за лечението на тяхна близка.

При извършен личен обиск на 30 юни у него били намерени предварително белязаните банкноти на стойност 150 лв. Медикът поискал парите и ги получил за извършен същия ден медицински преглед и изследвания .

Лекарят оперирал от рак на гърдата 70-годишна жена от Габрово, но поискал парите за лечението да му се плащат на траншове.

Последната сума, която болната трябвало да му даде, била 150 лв. Синът и обаче се разгневил и алармирал полицията във Велико Търново за рекета. В уречения ден, минути след като бабата дала парите на д-р Иван Петров, ченгетата нахлули в кабинета му и го отвели.

При разпитите хирургът се оправдал, че взел парите от пациентката, защото мислел, че са му дадени като благодарност, за да се почерпи.

Тъй като не е осъждан и по повдигнатото обвинение, че е получил имотна облага, която не му се следва, наказанието е до 2 години затвор и глоба от 100 до 300 лв., прокуратурата поиска само административно наказание по чл.78а от НК.

Решението не е окончателно и може да се атакува пред Апелативния съд в Търново.