Костилките са богати на полезни вещества и имат чудесен аромат

Дрянът се среща в диво състояние, но расте и в дворните места, защото много от стопаните му са убедени в ценните му лечебни свойства и го предпочитат при треска, температура или разстройство, пише читателката ни Ива Димитрова от Плевен.

По съдържание на витамин С дренките съперничат на пиперките, шипките и касиса. При топлинна обработка съдържанието на този витамин не се променя и се запазва дълго след това, докато при сушене се губи напълно.

Дренките са много богати и на пектин, при диворастящите той е в повече. Костилките са с ценен състав - мазнини, белтъчини, целулоза. Изпечените костилки могат да заменят кафето или да придадат специфичен аромат на сладкишите, защото наподобяват този на ванилията.

Плодовете имат кисел вкус и могат да се съхраняват 5-10 дни след брането. От тях се правят чудесни компоти и сладка.

Течността от компотите е добро средство за затягане на стомаха, препоръчва се и при проблеми с червата. В народната медицина плодовете се ползват при треска, простудни заболявания, слабост на организма. Имат силно противовъзпалително действие и са кръвоспиращо средство.

Нашата читателка предлага своята рецепта за компот от дренки:

Шепа добре узрели плодове се измиват и се слагат в буркан. Поръсват се с 10 -15 лъжици захар (тъй като дренките са стипчиви, захарта трябва да е повече). Заливат се с вода до гърлото на буркана, затварят се и се варят. Компотите се съхраняват на тъмно и в сухо помещение.

Сокът помага на стомаха, а плодовете го затягат. От изсушени плодове се приготвя и чудесен чай, които се вари няколко минути: Около 100 г. изсушени плодове се заливат с вода в чайник и чайникът се поставя на огъня. Ври 7-8 минути. Леко охладен чаят се прецежда, подслажда се пожелание и се пие - 3 пъти дневно.

Този чай укрепва организма и се бори с простудата.