В над 90% от случаите на един от по-рядко срещаните видове инфаркт пациентите са жени, а 40% са под 50-годишна възраст. Става дума за спонтанната дисекация на коронарна артерия - инфаркт, който се дължи на внезапно разцепване на една от артериите, които кръвоснабдяват сърцето. Ето кои жени имат най-висок риск според електронното издание WebMD. 

Обичайно такъв инфаркт получават слаби жени в добро общо здраве и без общоизвестните рискови фактори като пушене, диабет или наднормено тегло. Състоянието често не се диагностицира точно и това може да доведе до по-сериозни артериални увреждания. Дори да имат типичните симптоми на инфаркт, много от тези жени са връщани от болниците за домашно лечение и инфарктът остава неоткрит с дни. 

За разлика от другите видове инфаркт, които се откриват с електрокардиограма и изследване на ензимите за сърдечна мускулна смърт, този инфаркт се диагностицира само с ангиография - рентгеново изследване, с което се изобразяват проходимостта и кръвотокът на коронарните кръвоносни съдове. 

Състоянието засяга хора от тийнейджърска възраст до 80 г., но средната възраст на пациентите е 42 г. по данни на изследователи от Мейо клиник в Минесота, САЩ. Към 15% от случаите са при деца. Открива се връзка с вродени съединително-тъканни нарушения, за които повечето пациенти научават едва след инфаркта. Отключващ фактор обикновено е силен стрес или интензивно физическо натоварване. 

След такъв сърдечносъдов инцидент пациентите трябва да избягват бременност и хормонална терапия - за жените, и тежки физически натоварвания и спортове. Възможни са повторни инфаркти. 

Симптомите на сърдечна атака при жените са: изпотяване, замайване, болки във врата, гърба, рамото, задух, тежест или болка в гръдния кош, гадене, повръщане. При такива оплаквания е задължително да идете в спешно отделение, съветват лекари.