Случаите на хоспитализация заради тежки усложнения на грипа в САЩ се увеличават, повече са и починалите. Това съобщи електронното издание MedecineNet, цитирайки Центъра за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention). 

Епидемията тази година не се смята за твърде тежка, а със средна тежест, но въпреки това тежките усложнения зачестяват напоследък, поясняват епидемиолозите. Центърът нямал статистика за починалите възрастни от грип, но цитира точни данни за децата - нови 3 за седмица, с което общият им брой за сезона дотук става 8. Броят им се смята за много нисък в сравнение с други години - през миналия грипен сезон починали общо 128 деца. 

От центъра твърдят, че не е твърде късно за противогрипна ваксина и я препоръчват на най-малките, старите хора и бременните. Обичайно ефективността на ваксините срещу грип е между 40 и 60%, пише изданието. 

Водещият вирус в грипната епидемия в САЩ, която още не е приключила, е A/H3N2, както и у нас. Той засяга най-тежко децата и старите хора, отчитат от центъра. В САЩ се разпространяват и грипните вируси A/H1N1 (свински грип), както и В вируси.

Същата е картината на вирусното разпространение и у нас, но заболеваемостта вече 2-а седмица е извън епидемични стойности и през последните 7 дни е паднала до 107 на 10 000 души по данни на Националния център по заразни и паразитни болести.