Годишно в "Пирогов" лекуват 10-ина такива случая. Алекс, който беше докаран от Бургас в София със самолет по нареждане на премиера Борисов, е по-добре, играе си с пожарникарски колички в детската хирургия.

5-годишният Александър от Бургас, който разви сепсис при усложнение след варицела, е преместен днес - вторник, от детската реанимация на "Пирогов" в детската коремна хирургия на спешната болница. Изведен е от острото състояние и това позволи да му свалим дренажите и да продължим с по-активна рехабилитация за раздвижване и продължаващо лечение на инфекцията и добавяне на противогъбични препарати. Този етап на терапията ще продължи, колкото го налага състоянието на детето, съобщи шефът на детското хирургично отделението д-р Стефан Стоилов. 

Годишно в "Пирогов" лекуваме приблизително 10-ина деца в състояние, подобно на това на Алекс, отговори на въпрос на "24 часа" д-р Стоилов. В понеделник вечер е постъпило дете от Плевен с усложнение след прекарана скарлатина.

Болницата има ниво трето ниво на компетентност и поема най-тежките случаи. И колегите в Бургас, и от други населени места обаче имат професионална реакция и са направили необходимото, преди да потърсят републиканско съдействие, добави хирургът. Той обясни, че е успех, че са спасили крачето на детето предвид тежко общо състояние, в което детето е прието и супертежката локална инфекция. 

"Надяваме се и правим всичко възможно за най-добрия резултат от лечението, но казваме, че пациентът е спасен, когато хване дръжката на вратата от външната страна. Т това няма да стане в близките няколко дни."  Около това се обединиха д-р Стоилов, проф. Надежда Гаврилова, началник на Клиниката по детска анестезиология и реанимация и национален консултант по специалността и проф. Иван Поромански, началник на Клиниката по гнойно-септична хирургия и национален консултант - трима от водещите пироговски специалисти от мултидисциплинарния екип, който лекува момчето.

С мощна антибиотична терапия в реанимацията възстановихме циркулацията и пълноценното дишането на детето. Имаше критичен момент, в които бяхме в готовност при нужда да прибегнем до командно дишане, но се справихме и не се наложи. С усилията на мултидисциплинарния екип са възстановени всички функции и на засегнатите крайници, обясни проф. Гаврилова.

След първата операция на 12 януари - ден след приемането на детето в спешната болница, са правени многократни хирургически интервенции за извеждане на гнойните секрети и дрениране на оточните места.

Детето е в пълно съзнание, храни се, разговаря, гледа филмчета и е много по-добре от деня, в който го приехме. Идвам от стаята му - 10 пожарникарски колички го заобикалят. Те са любимите му играчки - разказа ни, че иска да стане пожарникар, обясни д-р Стоилов.

Родителите на детето са благодарни на лекарите за професионализма и грижите, но категорично отказват срещи с медиите. Те са обяснили на екипа, че през септември м.г. синът им е боледувал и докато се е уточнявала диагнозата, са му открили бактерии в носоглътката. Това е насочило лекарите в реанимацията сега с какви антибиотици да започнат терапията, преди да са готови новите изследвания. Допускали, а това се потвърдило по-късно, че на фона на намалени защитни сили в организма циркулиращата по кръвен път бактерия е провокирала сепсиса. Освен едното краче от инфекция е била обхванат и лявата ръка на детето, но процесът е бил по-слабо разгърнат. 

При Алекс са се стекли неблагоприятни обстоятелства - бил е с отслабен имунитет от боледуването през есента, а в неговата група в детската градина освен много случаи на варицела е имало и 2 деца със скарлатина.  

Варицелата не е банално заболяване, след преминаването на обрива човек не се връща моментално в отличната си форма отпреди боледуването. Варицелата води до тежки изменения на имунитета и при комбинация с други неблагоприятни фактори са възможни усложнения, обясни проф. Гаврилова. 

Може да се каже, че нивото на лечение у нас е много високо, ако има нещо, което е ниско, това е признанието на лекарския труд, коментира проф. Поромански.