Прогресът на технологиите не спира да отдава своя безценен принос върху медицината, здравеопазването и биометричните изследвания. Сякаш с всеки изминал ден, линията, деляща компютърното инженерство от медицинската наука, става все по-тънка, едва забележима.

Последните наблюдения над пазара на медицинска техника отчитат засилено търсене на безжични медицински устройства и "умни" апарати, които следят денонощно жизнените показатели на човека. Най-ценното, което кара въпросните медицински техно-допълнения да изпъкват ярко е, че са способни да засичат скрити симптоми за сърдечни заболявания, деменция, инфаркт, рак, белодробни и сърдечно-съдови заболявания и др.

Ето някои от новостите в медицинската апаратура, които бяха тема на разговори през 2016 и се очаква да продължат да будят всеобщия интерес в лекарските среди и през 2017 година.

Нанотерапия при ракови заболявания

Науката, занимаваща се с наночастиците носи най-силно удовлетворение за медицината в последно време. Причината се крие в многообразието от усъвършенствани методи за лечение, които са по-малко инвазивни, струват по-евтино и стават все по-достъпни за повечето страни по света.

Медицинската техника, съдържаща в основата си наночастици, получени след преработка на злато и сребро, не спира да дава отлични резултати. Наночастиците имат способността да разпознават и влизат в контакт с раковите клетки, като при този вид лечение рискът от увреждане на човешкия организъм е сведен до нула.

Чудесата на безжичните технологии

Уредите за следене на кислорода в кръвта и измерване на сърдечния пулс са на висока почит в болничните заведения. В духа на интензивния научно-технологичен прогрес, въпросните устройства получиха достоен ъпгрейд. Появиха се безжични апарати за мерене на кръвно налягане, които бързо засенчиха своите предшественици.

Безжичните устройства са сред най-търсените на световния пазар, заради дългия списък с полезни функции. Могат да се ползват без проблем както в болнична, така и в домашна среда. На база на измерените сърдечни показатели, апаратите могат да разпознават хронични обструктивни заболявания на белите дробове, сънна апнея, а също и широк спектър от проблеми на сърдечно-съдовата система.

Медицински иновации - надеждно решение при частична парализа и ампутация на крайник

Огромен е броят на хората, на които се налага да прекарат остатъка от живота си с частична парализа или ампутиран крайник. В отговор на нуждата от решение за този толкова сериозен проблем, учените разработиха интелигентни компютърно-контролирани устройства, които прихващат нервните сигнали, изпращани от мозъка, за да възпроизвеждат движения на крайниците.

Доскоро реализирането на тази идея изискваше поставяне на специален имплант в мозъка, който да улавя импулсите и да ги препраща към компютърното устройство. Това, естествено, крие известни рискове. За щастие, след поредица от експерименти, учените успяха да разработят по-съвършени устройства за външно приложение, които автоматично елиминират нуждата от интервенции. Те могат да бъдат под формата на специални слушалки, инвалидни колички или други медицинско-технологични помощници.

Откакто технологиите и компютрите придобиха удивителната способност да стават по-компактни, по-бързи, по-точно и по-интелигентни, работата на лекарите получи сериозно облекчение, а грижата им за пациентите стана в пъти по-ефективна.