Коледно-новогодишни празници, после поредица от имени дни и все придружени с огромни количества вредна и вкусна храна. Това е равносметката за първите дни на януари. Време е за прочистване. Или казано по друг начин – януарски детокс.

Детоксикацията е прочистване на организма. Много салони за красота предлагат скъпоструващи процедури за детокс, но има и лесни начини да се отървем от токсините и в домашни условия. Това не е диета, а прочистване на организма, не гладувате, а приемате по-полезни продукти.

Ползите от детокса са прочистване на черния дроб, дебелото черво и бъбреците;

цялостно енергизиране на организма

нормализиране на теглото

освежаване на кожата

и дори забавяне на стареенето

Сред негативите от започването на такъв прочистващ режим може да са временен запек, умора или изнервеност от психологическата нагласа, че нещо ни е забранено. Важно е да се знае, че има лекарски диагнози, при които това е вредно. Ако планирате по-дългосрочно прочистване, консултирайте се с лекар. Иначе има хора, които се подлагат на еднодневна детоксикация, други са на по периоди от по 3, 5 или 7 дни в месеца. Всичко е въпрос на воля и физически комфорт.

Ето и конкретните стъпки, които да предприемете, започвайки детоксикиращ период:

Премахнете цигарите, алкохола и кафето. Всички сме наясно, че консумацията на тези продукти минава в графата „Вредни навици“. Едва ли е голяма изненада, че трябва да се отървем от тях, за да започнем прочистването на организма си.

Месото и млякото също трябва да отпаднат от менюто ви в дните на детоксикация. Те се обработват трудно от организма. Избягвайте също рафинирани храни, захар, мая, млечни продукти, кофеин и шоколад, соя, фъстъци.

Правете си контрастни душове. Рязката смяна в температурата повишава циркулацията на кръвта и помага на детокса. Ако обаче попадате в групата на бременни, асматици, диабетици или хора със сърдечно-съдови проблеми, не го правете. Противопоказно е.

Пийте вода с лимон. 2-3 литра на ден са идеалното количество, което да приемате. Чрез водата бързо ще изхвърлите ненужните на организма токсини. Лимонът също има много предимства. Той съдържа повече от 20 съединения, предпазващи от рак. Киселината в лимона пък подпомага прочистващите процеси. И дава приятен вкус на водата.

Отвара от вода с джинджифил и лимон. Джинджифилът и лимонът са вълшебни съставки, когато говорим за прочистване, нормализиране и стабилизиране на организма. В тефтерите на бабите си най-вероятно сте срещали тази рецепта в графата за отслабване. В гореща вода се слагат няколко малки парчета джинджифил и сока от половин лимон и се похлупва с капака на тенджерата. После се пие целия ден. Не е доказано, че от това се отслабва, но със сигурност е полезно при детоксикация.

Натриване на кожата с утайка. Непосредствено след вземането на душ, докато кожата ви още е мокра, натрийте кожата на цялото си тяло с утайка от кафе. Това служи като скраб за сваляне на мъртвите клетки от кожата, повишава циркулацията на кръвта и дори предпазва от целулит.

По-малко химия в ежедневието – шампоани, сапуни, препарати, маски. Някои специалисти препоръчват да изчистим ежедневието си от всякакви химии, за да е истинско и пълноценно прочистването ни. Едва ли за няколкото дни, в които ще минете на по-лек режим ще изхвърлите в коша цялата си козметика, но можете да я замените временно с бабини рецепти.

Физическо натоварване. Ако можете да си откраднете 20-30 мин. дневно за движение, ще е повече от прекрасно, в случай, че по принцип нямате физическо натоварване. Ако вече сте изградили навик да тренирате, ходите пеша или катерите стълби, увеличете натовареността. Целта е чрез потта при трениране да изхвърлите бързо и пълноценно токсините и така да повишите ефекта от детоксикацията.

Отидете на сауна. Това е начинът по-ангажираните и мързеливите да се потят и прочистват. Редувайте сауна със студен душ и ефектът ще е повече от добър.

Използвайте полезни подправки. Добавяйки куркума, джинджифил, кориандър и розмарин към ястията си, помагате на черния си дроб много бързо да се отърве от токсините. Същата роля вършат също съставки като: канела, риган, кимион, сминдух, копър, лют червен пипер, черен пипер, карамфил и магданоз.

По време на прочистването увеличете приема на моркови, целина, лайм, лимони и цвекло. Яжте и много ябълки, те са особено полезни в този период.

Разрешени и дори препоръчителни са грах, леща, пиле, яйца и ограничено количество червено месо. Увеличете приема на ориз, картофи, овес, плодове и фрешове, риба и ядки, но без сол. Медът, чесънът, зехтинът и ябълковият оцет също могат са останат в менюто ви.

Най-важното правило е да следите сигналите на тялото си. То показва кога и как се чувства комфортно. Хората, които са свикнали да приемат месо и млечни продукти всеки ден, вероятно трудно ще понесат такъв режим. Други пък започват детокса за период от три дни, но се чувстват толкова добре, че решават да го продължат за седем. Специалистите препоръчват да редувате нормален режим с облекчен, за да може тялото да не свиква с облекченото хранене и да предизвиква обратния ефект в дните, в които си позволявате да хапвате глезотийки.

Плодовете и зеленчуците са верни съюзници на прочистването
Плодовете и зеленчуците са верни съюзници на прочистването
Задушени зеленчуци е вкусна и лесна идея за обяд или вечеря в периода на детоксикация
Задушени зеленчуци е вкусна и лесна идея за обяд или вечеря в периода на детоксикация