Учени от университета на Върмонт установиха, че консумацията на червени люти чушки може да намали смъртността, съобщи ЮПИ.

Било констатирано 13-процентно намаляване на общата смъртност, особено вследствие на инфаркт и инсулт у хората, които редовно похапват червени люти чушки.

Предишно изследване от 2015 г. в Китай бе фокусирало вниманието върху консумацията на червени люти чушки и връзката й с намаляването на смъртността.

За настоящото изследване учените ползвали данни за повече от 16 000 американци на над 23-годишна възраст. Резултатите показали, че хората, които консумират червени люти чушки, е по-вероятно да са млади бели мъже, които са женени, пушат цигари, пият алкохол, ядат повече зеленчуци и месо, имат по-ниско ниво на добрия холестерол, по-малки доходи и са с по-нисък образователен ценз.

Състоянието на участниците било следено средно 18,9 години, като било взето под внимание нивото на смъртността и причините за нея. Учените са на мнение, че причината за здравните ползи от консумацията на червени люти чушки може да е свързана с една от основните им съставки капсаицин, за която е известно, че предотвратява затлъстяване, регулира притока на кръв в сърцето и притежава противомикробни свойства.