Триглицеридите са фракция на мазнините в кръвта. Нормата за количеството им е под 1,7 милимола на литър кръв. Трайното им повишение е една от причините за развитие на атеросклероза. Някои хора имат проблем само с триглицеридите (а не с общия холестерол например) и това е IV тип дислипидемия. Ето кои храни и напитки трябва да се избягват, за да се противодейства на този сериозен проблем според публикация в американското издание Medecinenet: 

1. Зеленчуци с високо съдържание на скорбяла

Всички зеленчуци са полезни, но когато внимавате за триглицеридите, някои зеленчуци са по-подходящи за вас от други. Избягвайте тези с високо съдържание на скорбяла (нишесте) като царевицата и граха, тъй като при честа консумация организмът превръща нишестето в триглицериди. Много по-добри за вас са зелето, броколите и др. 

2. Консервиран боб със захар или свинско

Бобът е богат на фибри, но не под всяка форма е подходящ за вас. Ако е консервиран със съдържание на захар или е със свинско, забравете го. Четете внимателно етикета, за да знаете скритите опасности. Изберете черен боб - по-богат е на фибри. 

3. Твърде много сладки плодове

Няма съмнение, че плодовете са полезни, още повече ако изядете плод вместо пищен десерт. Когато имате високи триглицериди обаче, трябва да се внимава и с плодовете - количеството се ограничава до 1-2 плода дневно. Причината е във високото съдържание на плодова захар. При сушените плодове също има ограничение - нормата за стафиди например е до 2 супени лъжици. 

4. Алкохол

Чували сте, че умереното количество алкохол е полезно за сърцето. Не и при високи триглицериди обаче. Причината отново е в захарта - има я и във виното, и в бирата, и в ликьорите. Вашият лекар ще определи според състоанието ви дали е допустимо да пиете изобщо и ако да, какво количество. 

5. Рибни консерви в олио

Рибата също е сред най-полезните храни за сърцето и съдовете. Във вашия случай обаче без консервираната в олио. Прясно приготвената риба с минимално количество мазнини, и то ненаситени, е по-добрият избор при високи триглицериди. 

6. Кокос

Кокосовите продукти са модерни - има и масло, и мляко, и стърготини, вода и др. Всички те обаче са богати на наситени мазнини, а те са ваши врагове. Попитайте лекаря си дали да си забраните кокоса въобще, или да го ограничите да минимум. 

7. Спагети, хляб, картофи

Храните с високо съдържание на нишесте като спагети, бял хляб, картофи и др. трябва да се намалят драстично, тъй като вдигат триглицеридите. Нормата е тънка филийка хляб на ден, или 1/3 чаша ориз или спагети, или половин купа сготвени картофи на ден. 

8. Подсладени напитки

Голяма част от захарта всъщност идва в чаша. Безалкохолни подсладени напитки, напитки с кафе, шейкове, студен чай, фрешове и сокове трябва да се ограничат, също както и останалите сладки храни. Допустимата доза е само 1 чаша (200-240 мл) на ден. 

9. Мед и кленов сироп

Те са полезните подсладители - да в общия случай, но не и когато трябва да намалявате триглицеридите в кръвта. 

10. Тестени храни

Богати са на наситени мазнини, а много често чрез вкусната баничка, кифла, кексче или кроасан поемате и най-вредните трансмастни киселини (трансмазнини) заради вложените в тях маргарини с хидрогенирана растителна мазнина. Избягвайте ги строго. 

11. Индустриално обработени и тлъсти меса

Месото не бива да се спира изцяло, но внимавайте какво е то - много вредни са индустриално обработените меса (колбаси, пушени меса), както и тлъститите меса. Избирайте нетлъсто пилешко, пуешко, заешко, които доставят качествен протеин, без да са твърде мазни. 

12. Масло и маргарин

Причината е, че са богати на наситени мастни киселини. Замествайте ги с полезните ненаситени мазнини - зехтин, тиквено масло, масло от ленено семе и др.