д-р Емилия Бенова

Това заболяване протича с остри болки високо в корема, киселини и уригвания, гадене и повръщане. Причинява се от дразнеща храна, стрес или вирусни заболявания.

Ситуацията налага незабавно лечение със средства, облекчаващи гаденето и повръщането, потискащи болката и уригванията и възстановяващи здравето на стомашната лигавица. При По-леките форми обикновено се дават перукал, бусколизин, антиспазмин, талцид. Много добри резултати се получават с фамотидин, ранитидин или омепразол.

За практиката е най-важно какви други По правило ПО-сериозни заболявания могат да наподобят острия гастродуоденит или ПО-точно да се приемат за такъв поради болки в горната част на корема и повръщане. Такива заболявания са остър апендицит, жлъчната колика, острият холецистит, сърдечният инфаркт, острият панкреатит, началото на някои остри инфекции.

При лечението на гастродуоденита болният се поставя на легло и се прекратява приемането на храна през устата. Парентерално се прилагат водно-солеви разтвори, глюкоза и витамини. През устата лекарства не трябва да се дават.

След стихване на острите явления се започва постепенно захранване през устата с чай, сухар, ориз с мляко, млечни супи, кремове. По-дълго трябва да се избягват дразнещи храни и силни подправки, алкохол и лекарства през устата.

Ако оплакванията продължат, се налага оглед на стомаха с оптична система - гастродуоденоскопия. При продължаване на оплакванията се налага и ренгенова снимка на стомаха и дванадесетопръстника с пасаж на червата. Добре е да се консумира повече хляб "Добруджа", изкиснато краве сирене, кашкавал "Витоша" и прясно мляко. Ако синдромът не се повлиява лесно, се налага консултация с гастроентеролог.