Нови 69 положителни проби за грип бяха доказани през втората седмица на 2017 г. в Националната референтна лаборатория по грип към Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи неговият директор проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. 

Изследвани са общо 127 клинични проби - носогърлени секрети. Методът е генетичен и се нарича Real Time RT-PCR (полимеразно-верижна реакция). Доказаните грипни вируси в положителните проби са A (H3N2), който се разпространява предимно чрез щамовете "Хонконг" и "Болцано". Тъй като е нов, вирусът предизвиква повече от 2 пъти по-обширна епидемия у нас и в повечето европейски страни тази година. 

Освен грип, сред децата се разпространяват и други дихателни вируси, които могат да предизвикат тежки усложнения като пневмония, бронхит, бронхиолит, обясняват педиатри. 

През седмицата до 13 януари в НЦЗПБ са изследвани проби на 39 деца на възраст под 5 г. От тях 6 са били положителни за респираторно-синцитиален вирус, който е опасен за най-малките, 3 са показали наличие на парагрипни вируси, а 1 - на човешки метапневмовирус.  

Децата с признаци на заболяване и дори само с дискомфорт като отпадналост не бива да бъдат водени на училище и в детски заведения, съветват епидемиолозите. Човек е най-заразен 2 дни преди проявите на грипа и 2-3 дни след това.