Смъртните случаи от инфаркт и инсулт по света взимат връх през януари, пише „Индипендънт“, цитиран от "Вести".

За известно време причината е объркала учените, твърдят от медията. Нови доказателства обаче ги насочили в дадена посока, което довело до разгадаване на мистерията.

Първоначално учените мислели, че по-високата смъртност от тези заболявания е в резултат на студа, но това се оказало погрешно. Изследователи от университета на Южна Калифорния разгледани смъртни случаи от инфаркти между 1985 г. и 1996 г. в Лос Анджелис. Градът обаче се слави с „мека зима и ежедневно минимална температура, която е относително постоянна през цялата година“.

Всеки януари обаче смъртните случаи рязко скачали с една трета.

За изследването са проследени и други 1,7 милиона смъртни случаи от седем други региони в САЩ, които варират от горещо към студено. Алгоритъмът обаче и там се повтарял през януари. Същото се оказало и във Великобритания.

Отговорът намерили не в студа, а в съвсем други фактори. Ето ги:

Замърсяване на въздуха

Този отговор открили във Великобритания, където било установено, че през януари въздухът винаги е по-мръсен. Нивата на азотен диоксид се покачвали рязко, което водело до преждевременна смъртност. По-опасно от тази гледна точка било в по-големите градове, където и замърсяванията били много по-често над нормата. Проучването показало още, че дори краткосрочно излагане на замърсители от дизелови и бензинови пари, е свързано с увеличаване на смъртните случаи от инфаркти и инсулти:

„Замърсителите навлизат в кръвообращението чрез белите дробове, където инициират възпалителен процес. Това може да доведе до образуването на кръвни съсиреци в артериите - рисков фактор за инфаркт и инсулт“, поясняват още медиците.

Грип

Друг важен стимул за инфаркти е силна инфекция. Тя са много по-вероятна през зимата, което дава основание на учените да направят връзка и тук. Поясняват, че „грипният вирус засяга възпалителни и кръвосъсирващи пътеки, които могат да причинят мастни отлагания върху артериалната стена (плака). В един момент те могат да се отскубнат и да доведат до инфаркти“.

По време на проучването било установено, че ваксинирането против грип има пряка зависимост с по-малката хоспитализация и по-ниска смъртност от инфаркти и инсулти. Сезонните фактори през зимата също имали отношение. Като пример изследователите дават липсата на витамин D, който се усеща най-силно през зимата:

„Комбинирайте това със споменатите по-горе рискови фактори за коронарна смърт (замърсяване и грип) и имате рецепта за бедствие“, категорични са лекарите.