Началото на годината е периодът, през който най-много хора се впускат в усилени тренировки заради натрупаните излишни килограми по време на празниците. Освен физическите натоварвания е много важна и храната, която приемаме след това, пише БГНЕС.

Известен е фактът, че организмът ни усвоява въглехидрати и протеини до 45 минути след тренировка. Важно е и количеството храна, което приемаме, да е съобразено с целите, които гоним.

Ето някои подходящи продукти, които се препоръчват за прием след тренировка:

Кисело мляко

Киселото мляко е много добър източник на протеин и пробиотик, които спомагат процесите на стомашно-чревната флора. Друго основание, за да го приемаме след тренировка е, че млякото облекчава мускулните болки.

Пълнозърнест сандвич

Пълнозърнестите храни са богати на полезни въглехидрати. Те спомагат за добрата обмяна на веществата и са подходяща добавка към всякакъв вид салати и месо. Друг плюс е и фактът, че пълнозърнестите продукти ни доставят чувство за ситост.

Плодове

Добре е да консумираме често цитруси, киви и ананас. Като цяло плодовете се обработват лесно от организма и оказват положителен ефект върху възстановителните процеси на тялото и мускулите ни.

Яйца

Яйцата съдържат голяма доза протеин и други хранителни вещества, а вариантите за консумацията им са доста разнообразни.

Спанак

Спанакът е богат на витамини, минерали и други хранителни вещества. Освен това съдържа витамин С и фолиева киселина, а най-важното е, че в състава му не присъстват никакви мазнини и холестерол.

Хумус

Хумусът доставя на тялото ни необходимата енергия за деня, минерали, витамини и протеини. Изключително популярен в Близкия изток, той е много подходящ за поддържането на добра форма.