"Сдружението за приложна индивидуална психология" в Ловеч е одобрено за финансиране от обществения борд на TELUS INTERNATIONAL EUROPE, информират от пресцентъра на общинската администрация.

Проектът "Обучение на пенсионери за обгрижване на хора с деменция" стартира през март. Той предлага метода на обучение на г-жа Петра Ферхер, доцент в Австрийския институт по валидизация - Виена, която е дългогодишен обучител на хора с помощни професии, както и на засегнати семейства.

Предстоящото обучение ще се осъществи за пръв път в България, макар че потребността от него отдавна съществува. Болните от Алцхаймерова и други видове деменции непрекъснато се увеличават - както в световен мащаб, така и в България. Грижата за тях е много специфична и изисква познаване на техните психични особености и на определени техники за справяне в критични ситуации. По редица причини достъпът до социални услуги у нас е стеснен, също така липсват хора със специална подготовка.

Проектът цели да предложи както модел, използван широко в други страни - подготовка на пенсионери на възраст приблизително до 70 години, така и метод за обгрижване, също добре познат в Европа, САЩ, Япония и Австралия.

Община Ловеч се ангажира да предостави помещение за среща и да покани заинтересованите организации и граждани. Освен за лекари и социални работници, темата е важна и за близки на болни с деменции, психолози и всички други, имащи интерес към проблема.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *