Екип лекари от търновската болница "Д-р Стефан Черкезов", спасиха 18-годишно момиче в напреднала бременност, направило опит за самоубийство.

Бременната от полскотръмбешко село била приета в събота в кома, след като изгълтала огромно количество таблетки за високо кръвно,обезболяващи, сънотворни, всичко каквото е намерила в дома си.

След направените й изследвания лекарите взели решение за спешно секцио, за да спасят живота на бебето, тъй като майката била в 32-ра гестационна седмица. "Преценихме, че ако започнем първо с хемодиализа, още от медикаментите ще попаднат в бебето и ще го убият", разказа д-р Сибила Маринова. В екипа, извършил операцията, участвали акушер гинеколозите д-р Албена Паньова и д-р Огнян Цонев, анестезиологът д-р Сибила Маринова и неонатологът д-р Маргарита Кирчева. Момиченцето се ражда с тегло 2 кг и е под наблюдение на специалистите в отделението по неонатология. След 4-часова хемодиализа майката също е стабилизирана и в понеделник е изведена от реанимация, обясни д-р Маринова.

"Причината за опита за самоубийство са семейни драми, но момичето е искало бебето. Уведомихме отдела за закрила на детето, тъй като за мен, това което се случва, не е нормално и трябва да се помогне. Всички разбраха, че едва ли не първото бебе на 2017 г.е родено от 13-годишна. Пациентката ни е забременяла на 17-годишна възраст, навършила е пълнолетие 3 дни преди случая, което показва, че не осъзнава, че носи друг живот и ще убие и детето си, освен себе си", обясни д-р Маринова.

Социални работници вече са поели случая.