Устните - най-уязвими през зимата

Устните са особено предразположени към изсушаване в студа, защото в тези участъци кожата няма мастни жлези. Не трябва да облизваме устните си с цел хидратиране. Препоръчително е да се използва балсам за устни или червило, което съдържа витамин A.

Грижа за ръцете

Ръцете ни са подложени на постоянно натоварване, особено през зимата - студ, вятър, вода, миещи препарати. Заради студа, ниската влажност и вятъра, мазнината на кожата се “отнема”. Кожата на ръцете се изсушава, напуква, набръчква, зачервява.

Ноктите губят блясъка си и стават чупливи. Препоръчително е да мажем ръцете си с крем след всеки досег с вода или излагане на студено.

Ако ръцете ни загрубеят, можем да ги намажем с дебел пласт зехтин или крем за ръце.

След това се слагат памучни ръкавици и мазнината се оставя да действа през нощта. Когато мажем ръцете си с крем, е хубаво да разтриваме всеки пръст по отделно и да масажираме силно от върха към китката.

Носенето на ръкавици в студовете е задължително, за да може кожата на ръцете да бъде максимално защитена.

Краката ни също са уязвими през зимата

Често в зимните дни краката ни са замръзнали и влажни.

Благодарение на затворените обувки пък, се възпрепятства достъпът на кислород и кожата става напукана, лющеща се. Затова е важно да се грижим за краката си ежедневно. За да ги затоплим и възстановим кръвообращението, може да приготвим вана с добавка от няколко капки камфор или екстракт от червен пипер.

За да спасите стъпалата си от простуда, е хубаво след баня, когато краката са все още влажни, да ги почистите със сол, която е предварително "изпечена".

Като цяло през студените дни трябва да се обличаме добре. Шапката не бива да отсъства от ежедневната ни “екипировка”, тъй като е изключително важно да предпазваме главата си от простуда.