Когато грипът ни свали на легло, апетитът намалява и дори изчезва за определен период. Точно в тези часове обаче е много важно да подпомагаме организма да се справи по-леко с инфекцията и чрез правилно хранене. Ето кои храни и напитки улесняват борбата с грипния вирус според американското електронно издание medicinenet.com. 

1. Пуешко

Сандвич с пуешко, непикантен сос и листни зеленчуци е отличен избор при грип. Пуешкото е добър източник на протеин - много важен за изграждането и добрата функция на имунните клетки, а същевременно не натоварва храносмилането и е бедно на мазнини. 

2. Прясно изцедени сокове от зеленчуци

Ако заради болката в гърлото не можем да ядем салата, на помощ идват пресните сокове от зеленчуци. Те доставят така важните при инфекции антиоксиданти, подпомагат хидратацията и изхвърлянето на токсините. Соковете от моркови, червено цвекло, червена чушка, целина - моно или в комбинации, са най-добрите помощници през зимата. 

Не се лишавайте и от плодови сокове. Ябълките и цитрусите са най-подходящи. 

3. Пилешка супа

Една от най-добрите храни, когато сме болни. Доставя лесноусвоим протеин и е щадяща за храносмилането. Същевременно помага за баланса на течностите в организма и е полезна за възстановяване на лигавиците. 

4. Чесън

Мощно оръжие срещу всякакви вируси и бактерии, пръв приятел на имунитета. Най-добре е да се консумира суров и в по-голямо количество, но това зависи от състоянието на стомашно-чревния тракт при всеки човек. Полезен е и след кратка топлинна обработка. 

5. Джинджифил

Има силни антисептични свойства, заради което е важен избор при болки и възпаление в гърлото. Много полезен е чаят от пресен джинджифил. Който може да издържи лютивия му вкус, е добре при дихателна инфекция да сдъвква по малко джинджифил през 2-3 часа. 

6. Топъл билков чай

Доставя биоактивни вещества помощници срещу оксидативния стрес, причинен от грипния вирус. Освен това помага за оводняване, срещу болките в гърлото и за възстановяването на лигавиците. Чайовете от липа, лайка, цвят от бъз, мащерка, риган са топ 5 на помощниците срещу инфекции у нас. 

7. Банани

Зареждат с енергия и се понасят отлично от стомаха и болящото гърло при грип. Изключват ги само при децата, които имат склонност към ларингит и са показали алергия - например към лекарства.  

8. Функционални храни - напитки

Това най-често са течности или комбинации в суха форма, които стават на течност, богати на хранителни вещества и заместващи храненето. Добър избор, когато човек преглъща трудно. Най-полезни са тези с ниско съдържание на захар, в които има поне по 6 г протеини.