"Болният от грип пръска по 250 вирусни частици в минута. Хигиенните мерки са много важни, когато има грипна епидемия", каза за 24zdrave.bg д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Ръцете трябва да се мият по-често с топла вода и сапун, а след прибиране у дома е добре първото измиване да е по-продължително и с антибактериален сапун. Хавлиените кърпи задължително трябва да са лични и да се сменят през 2-3 дни. 

Заразяването на околните е най-бързо при кихане и кашляне, но и при говорене - тогава пръски с вирусни частици попадат в лигавиците на здравия. Това става през носа, устата и очите. Улесняващо условие е събирането на повече хора в затворени помещения, които не се проветряват. 

Заразяването става и при докосване на устата, носа и очите с неизмити ръце, след като човек е пипал замърсена повърхност - в градския транспорт, в офиса, в магазините и обществените тоалетни или у дома. Затова е препоръчително най-използваните общи предмети като брави, перила на стълби и ескалатори, бутони в асансьори и банкомати, както и клавиатурите и телефоните на работното място да бъдат почиствани редовно и от време на време с дезинфектант. 

"Грипният вирус е чувствителен на всички дезинфекциращи средства, включително и на препарати на алкохолна основа. Когато сме навън, се препоръчва обтриване на ръцете с мокри кърпички, които съдържат спирт или друго активно вещество за дезинфекция", каза още д-р Кунчев. Това е особено полезно при децата, тъй като те най-често се заразяват чрез мръсни ръце.