Заради над 20-те огнища на птичи грип у нас хората не бива да пипат, обработват или да ядат умрели птици. Най-опасно става, ако болен от грип попадне на заразена птица - може да се кръстосат двата вируса. Това каза за 24zdrave.bg проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.

Епидемията от грип у нас напредва, а пикът се очаква идната седмица. Заболеваемостта за страната е над 167 на 10 000 по данни от преди празниците. Новите се събират сега и ще са готови в края на първата работна седмица от годината. С най-много болни са Монтана, Стара Загора, Хасково и др. София също обяви грипна епидемия. 

За последните 2 дни в центъра са изследвали 46 проби, над половината са положителни за вируса A (H3N2), чийто ваксинален щам тази година е "Хонконг". Доказани са и 3 положителни резултата за парагрипни вируси.
Към момента са известни 4 случая на енцефалит като усложнение на грипната инфекция. В масовия случай усложненията са пневмонии и бронхит, и то предимно при децата.