Учените официално са класифицирали нов орган в нашите тела, който се е “криел” през цялото време пред очите ни в храносмилателната система, информира "Science Alert"

Въпреки, че сега структурата на органа е известна, неговата функция все още не е добре разбрана и се очаква, че бъдещата информация за нея ще помогне при лечението на редица абдоминални и храносмилателни болести.

Познат като мезентериум, новият орган представлява напълно обособен и завършен орган, който всъщност не е съставен от отделни и фрагментирани структури, както се смяташе преди.

Научните доказателства за класификацията на органа са публикувани в престижното списание The Lancet.

В анатомични учебници мезентериумът се нарича дубликатура на перитонеума - ципата, покриваща стените на коремната кухина. Счита се, че функцията му е да е опора на червата и на други коремни органи и да ги държи на място, като ги обгръща.

Според ирландските учени обаче е възможно новооткритият орган да има и друга функция. Изследванията им ще продължат, докато разберат каква е. Досега са били съсредоточени само върху формата и структурата му, тъй като доказването на цялостта му, вплетен между червата, било трудно. 

Научният труд е проверен и анализиран многократно, преди да бъде публикуван, уверяват авторите му проф. Калвин Кофи и д-р Питър Олиъри.

Откритието отваря много нови врати за учените, особено за ролята на мезентериума в гастроентерологичните заболявания. Подходът към него като към цялостен орган може да подскаже за лечения, които досега са били невъзможни, или пък да се установи, че е източникът на някои типове коремни болести.

Според други авторитети в медицината обаче не става въпрос за нов орган - очаквайте подробности само в "24 часа" и в новия здравен сайт 24zdrave.bg

.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *