В последната 52-а седмица на 2016 г. грипът разболя повече хора, отколкото боледуваха в пика на предишната епидемия, който беше през февруари. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология за “24 часа”.

Стойностите на средната заболеваемост за страната са съответно 169,7 на 10 000 души сега срещу 158 през февруари. 

Грипът е най-вероломен за децата между 5 и 14 г., сочат данните на НЦЗПБ. Детските отделения са пълни, усложненията след вирусната инфекция са предимно пневмонии и бронхит. “Сред пневмониите има и някои тежки, инфилтративни, с изливи. Трудно се повлияват с антибиотици”, каза педиатърът д-р Елена Колева от Отделението по детски болести в УМБАЛ “Св. Анна”. Там преди празниците бяха заети 10 от общо 14 легла.
Важно е болното от грип или друг дихателен вирус дете да се наблюдава внимателно за промени в състоянието. Ако след 3-ия ден продължава високата температура, кашлицата се промени към по-дълбока, детето е вяло и отпуснато, бледо и с лилави сенки под очите, трябва незабавно да бъде прегледано от лекар и по преценка да бъде прието за болнично лечение. Това са белези на усложнения от грипа. Всяко 3-о дете вече е с алергия, а това е предпоставка за лесно развитие на ларингит при дихателни вирусни инфекции. Добре е семействата с малки деца да имат инхалатор и готовност за приложение на физиологичен разтвор и инхалаторни лекарства по лекарско предписание.
След прекарана вирусна инфекция, а повече и след пневмония, с препоръчва децата да останат у дома поне 2 седмици. Причината е, че имунитетът е сринат и детето лесно може да се разболее от друг вирус.

До момента са известни и поне 4 случая на мозъчно засягане от грип - две деца с енцефалит, възрастен и 16-годишно дете с мозъчен оток.

“Грипната инфекция започва внезапно. Човек вдига висока температура, често и 39 градуса. Ако има и болки в мускулите, в очните ябълки, в мускулите, главоболие, отпадналост, сухо и болящо гърло, а впоследствие и суха кашлица, това е грип”, обясни проф. Каннтарджиев. В такъв случай се препоръчва старт на антивирусна терапия дори и при децата. У нас има 2 лекарства срещу грипни вируси, едното е под формата на капсули - за деца и възрастни, другото се инхалира и действа само в белия дроб и дихателната система. Антивирусното лечение трябва да започне до 48 часа от първите симптоми, за да бъде ефективно. Тези лекарства спират репликацията на грипния вирус и така намаляват щетите за организма, както и риска от усложнения. Оксидативният стрес остава по-дълго обаче и човек трябва да пие високи дози антиоксиданти - витамините С, А, Е, цинк, селен. Добре е да се взема и качествен пробиотик.

“При хипертоници грипната инфекция води до покачване на кръвното. Те трябва да се свържат с лекуващия си лекар за корекция в терапията. Нужна е по-висока доза диуретик, както и по-внимателен контрол на кръвното през деня”, каза доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска”. За хипертониците е важно да внимават с противовъзпалителните комбинирани лекарства, тъй като те съдържат производно на адреналина и могат да доведат до покачване на кръвното. Същото важи и за капките за нос с ксилометазолин.

За профилактика на грипа се препоръчва на първо място ограничаване на контактите. Болният не бива да ходи на работа, на гости или на други места със струпване на повече хора. По-честото миене на ръцете с топла вода и сапун и обтриването с антибактериални мокри кърпички, както и носенето на противогрипни маски на носа и устата също ограничава разпространението. За укрепване на имунитета се препоръчва прием на витамин D - по 3 капки на ден за възрастни и по 1 капка за деца в продължение на 20 дни с 10 дни почивка и повторение. Високи дози витамин С, витамини от групата В, селен и цинк също усилват защитните сили.

За бърза реакция при грип поддържайте у дома: 

За деца

Нови опаковки лекарства за понижаване на температурата - съдържащи парацетамол, ибупрофен, както и метамизол содиум (за температура над 39 градуса)

Лекарство за повдигане на имунитета при инфекция

Витамин С ампули от 200 мг

Антиалергичен препарат - задължително от 1-ия ден на инфекцията при деца, които вече са имали ларингит и бронхоспазъм при кашлица

Инхалатор и съответните лекарства за инхалаторно приложение - от физиологичен разтвор за овлажняване на лигавиците при суха кашлица до кортикостероиди в случай на спастичен пристъп

Нови опаковки сиропи за кашлица - един при суха кашлица и за потискане на кашлянето и друг за стимулиране на отхрачването при влажна кашлица

Опаковка антивирусно лекарство за грип

За възрастни

Опаковка антиривирусно лекарство за грип - прилага се без чакане, когато човек се усети “свален на легло”

Противовъзпалителни и понижаващи температурата лекарства

Витамин С от 1000 мг или ампули по 500 мг

Витамин D

Витамини група В, препарати с високи дози цинк и селен

Инхалатор в готовност за употреба

Средства за облекчаване на болки и сухота в гърлото - на билкова основа 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


Hanne
01/12/2017 17:01:34

Здравейте на всички (hannefinance@gmail.com) Аз предлагам да се надежден заем. За да ви помогне да преодолеете вашите финансови притеснения и различни да се изправи пред бъдещите си цели в рамка без затруднения, I представя ли готов предоставянето на кредит, за да (лица, фирми, като асоциации) в беда или търсят за помощ при разрешаването някои от техните финансови проблеми или за започване на бизнес. - Избор на количество, вариращо от 5,000.00 € до 10,000.000.00 € . - Избор на период на погасяване: 40 години максимум. - Годишен процент на погасяване 3% лихва. В тази връзка, моля ви да ми пише или свържете се с мен по пощата, ако се интересувате от моя заем оферта се свърза с мен по пощата: (hannefinance@gmail.com)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *