Сезонните депресии са по-характерни за жените около 40-годишна възраст, но никой не е застрахован, каза психологът Яна Кирова пред БНТ. 

Тя съветва потърпевшите да потърсят помощ вместо да се носят по течението. "Ролята на психолога е да мотивира човека. Ние можем да кажем как да справи, но клиентът сам трябва да положи усилията и да си помогне“, обясни тя.

Според нея проблемът при хората със сезонни депресии е, че поради особеностите на това състояние им е трудно сами да си организират живота така, че да се чувстват удовлетворени. „Препоръчваме да се започне с малки крачки и постепенно човекът да натрупа увереност, че може да се справи. В този случай човек може да планира - да отиде на планина на следващия ден или на разходка в парка“, обясни психологът.

Според Яна Кирова сезонните депресии са резултат от нарушения биологичен часовник, а това е свързано с по-късия ден, с липсата на слънчева светлина, а оттам и с по-малкото количество от т. нар. хормони на щастието - серотонин и допамин.

За да не потъва в депресия, всеки трябва да намери своя алгоритъм за добър живот, съветва психологът. На първо място бил важен спортът, а след това - здравословното хранене. „Не можем да разчитаме само на отпуските 2 пъти годишно, а да си организираме живота така, че да се чувстваме удовлетворени“, каза Кирова.