Боледуват 2 пъти повече хора, грипната епидемия е по-интензивна, но не по-тежка

Усложненията от грипа са предимно на дихателната система

С главния държавен здравен инспектор разговаря АННА БОТИНОВА

- Д-р Кунчев, грипната епидемия напредва много бързо. Къде е обявена до момента?

- Още преди и по време на празниците обявиха в Хасковска област, Пловдив, Перник, Габрово. От вторник е обявена епидемия в Стара Загора, Русе и Монтана. В Бургас обстановката е предепидемична и има препоръка да не се възстановяват учебните занятия на 5 и 6 януари.

Очаква се тези дни да обявят и други региони на базата на по-реалистичните данни за заболеваемостта след началото на работната седмица. Ясно е, че през празничните дни статистиката не е точна, а и мнозина не се обръщат към лекар. Заболеваемостта обаче е висока.

- Каква епидемия се очертава тази година? Изглежда, че боледуват повече хора, а и започна по-рано.

- Да, повече хора боледуват по данни на колегите от Франция, Финландия, Албания - там отчитат над 2 пъти по-висока заболеваемост спрямо миналата година. Имаме основания да мислим, че и у нас ще е така. Очакваме интензивна епидемия - ето, в Стара Загора имат над 370 болни на 10 000 души вече, засягаща много хора. В София също почти всяко семейство има поне по един болен.

- В София много родители питат още преди празниците защо не се обявява епидемия, след като цели класове бяха разформировани заради болни и детските отделения са пълни?

- Преценката за това се прави тези дни. Данните от предишните дни са за по-ниска заболеваемост, към 170 на 10 000. Възможно е да се окаже нереалистична тази статистика, днес-утре ще се разбере.

- Защо е препоръчително ваканцията да бъде удължена до края на седмицата?

- Има поне 3 причини. Първо,

реалният брой

на болните е

значителен -

той ще се види след изтичането на първата работна седмица за 2017 г., но тогава ще е късно за удължаване на ваканцията. Второ, прогнозата е за изключително ниски температури в следващите дни и като имаме предвид, че класните стаи дълго време не са отоплявани, това може да създаде допълнителни условия за разболяване. Ако не бъдат достигнати 19 градуса в помещенията, а концентрираме децата, със сигурност сред тях ще има разболяващи се, това ще бъде допълнителен фактор за по-бързо разпространение на грипа. Затова моята препоръка е там, където стойностите на заболеваемостта са гранични и имат колебания какво да предприемат, нека решението да е в полза на ограничаване на епидемията и да се препоръча на районните структури на МОН да се удължи ваканцията до края на седмицата.

- Кой взема тези решения като процедура? Защо не важи за цялата страна?

- Районните здравни инспекции препоръчват на регионалните управления на МОН за грипни ваканции на база стойностите на заболеваемостта в региона. Те вече вземат решението и изпращат писма до директорите на училищата. В нормална ситуация даже и самите те са инициатори на такова решение, като виждат, че над 30% от учениците отсъстват. В случая обаче съвпада със сезонната ваканция и този механизъм не работи. Затова здравните власти правят препоръката, като включват и кметовете и общинските власти. В повечето случаи решението е единодушно от представителите на всички структури. Отчита се и броят на хоспитализираните заради усложнения в дадения регион. Не е толкова трудно да се прецени, че вече сме в грипна епидемия. За цялата страна няма как да се обяви, защото не върви едновременно. Показателен е и фактът, че в повече от половината проби, изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести, се изолира грипен вирус. Няма съмнения, че

основният

причинител на

грипната

епидемия е

щамът “Хонконг”.

В половината проби и в чужбина излиза нов генетичен вариант на “Хонконг”, наречен “Болцано”. Той е достатъчно близък до “Хонконг”, така че няма разлика и в протичането, и в защитата от ваксините.

- Знаете ли колко успяха да се ваксинират против грип у нас?

- Точни данни няма, около 3% са на база внесени ваксини. Процентът е пренебрежимо малък и не оказва влияние нито на епидемията, нито на заболеваемостта. Остава само положителният ефект за човека, който се е ваксинирал.

- Сега ли е пикът, или предстои?

- По-скоро предстои, макар че точна прогноза е трудна в момента. България все пак публикува данни, докато в Европа 5-6 страни изобщо не отчитат заболеваемостта през празничните дни.

Епидемията у нас

започна точно 1

месец по-рано

от обичайното. Във всички случаи в някои райони, които първи бяха засегнати, ще започне спад още към края на тази седмица. В по-голямата част от страната обаче пикът предстои в края на тази и през идната седмица. След това бързо ще започне общият спад, тъй като грипната епидемия е много динамично нещо.

- Усложненията явно са доста. Има ли данни за тях?

- Видимо са доста, да, но няма изключения нито като процент на усложненията, нито като вид и тежест спрямо досегашните епидемии. В огромната си част - над 95%, са пневмонии. Рисковата група, очаквано за този вирус, са хората над 60-65 г. и особено тези с хронични заболявания. Има и доста хоспитализирани деца, за тях много повече се търси лекарска помощ по принцип, докато част от възрастните боледуват, без да търсят лекар. Сред децата има доста пневмонии, но не са с тежки характеристики и в повечето случаи се овладяват бързо.

- Може ли да прогнозирате колко българи ще бъдат засегнати през тази епидемия?

- Много трудно. В най-тежките епидемии се стига до 25-30% боледуващи от населението, което е огромен процент. Нормално за нашите показатели боледуват около 800 000 - 900 000, докъм 1-1,5 млн. души за цялата година. Тук са грипът, но и другите респираторни инфекции. Още не можем да прогнозираме само на база 7 засегнати региона, но по всичко личи, че тази епидемия ще е от по-интензивните. По тежест поне засега не е по-сериозна спрямо миналогодишната. Усложненията са предимно на дихателната система и класически.

CV

Ангел Кунчев е роден на 19 октомври 1959 г.

През 1985 г. завършва Медицинския институт в Пловдив.

От 1986 г. работи в отдел “Противоепидемичен контрол” към ХЕИ в Хасково.

От 2001 г. е в отдел “Противоепидемичен контрол” в здравното министерство.

От 2008 г. оглавява “Надзор на заразните болести” към МЗ.