Не водим книга на рекордите, много хора отслабват над 50 кг, млада жена свали дори 90. Нашата програма доказва в практиката Нобеловата награда за медицина 2016, казва лекарката, която от 23 години лекува с плодове.

- Д-р Емилова, ваш пациент се похвали, че е отслабнал с 62 кг, как го е постигнал?

- Обикновено за отслабване с десетки килограми съобщават хора, които с такава цел са си направили операция. Хирургическите техники и използваните помощни средства са различни, но в крайна сметка се свеждат до намаляване на обема на стомаха. Той може да бъде разделен изкуствено на две чрез зашиване, така че храната да попада само в едната част, в едно изкуствено направено малко стомахче, или преграждането да се извърши чрез стягане с пръстен. Целта е след прием на много малко храна да се отделят хормоните, които “съобщават” на мозъка, че организмът вече е заситен. В нашия медицински център след операцията са идвали и такива пациенти. Те разказват почти идентични истории. В началото свалят бързо много килограми, но тъй като това дава усещането, че процесът вече е еднопосочен и необратим, често се връщат към старите си навици на прехранване. Тогава
изкуствено
създаденият малък
стомах започва
да се преразтяга
и да разширява обема си, а загубените килограми започват да се връщат. С увеличаващото се тегло се подновяват и проблемите, свързани със затлъстяването. Докато при лечебното гладуване, ако се прави по правилния начин, отслабването и освобождаването от натрупаните токсини вървят едновременно. И колкото повече отслабва човек, толкова повече отрови изхвърля от организма си и толкова по-здрав става. Положителната промяна е толкова очевидна, че сякаш не е същият човек. Преминалите под лекарски контрол програмата на омекотено гладуване с плодове, чай и мед са не само видимо по-слаби и по-здрави, а изглеждат по-млади и разхубавени. Наблюдавам го непрекъснато.

- Но има примери и че отслабването състарява?

- Когато се гони само сваляне на килограми, да, възможно е. Примери за такива, меко казано, неподходящи, а всъщност опасни диети с предимно животинска храна са режимите на Дюкан и Аткинс.

- Много хора от опит ги намират за ефективни, защо ги определяте като рискови?

- За своята работа организмът се нуждае от енергия, “гориво”, но не какво да е, а само от един вид и това е глюкозата, пряк източник на която са въглехидратите. В месото, млякото, яйцата обаче няма въглехидрати, те са “бомби” от белтъчини и мазнини. Когато приемаме само животински храни, организмът трябва да получи по заобиколен път нужната му глюкоза. Така вкарваме много токсични вещества в клетките. Отделно прекомерното количество албумин от белтъчините запушва фините тръбички в структурата на бъбреците. След продължителни периоди на такова хранене може да се стигне до бъбречна недостатъчност. Освен това при разграждането на животинските белтъчни храни се отделят големи количества млечна и пикочна киселина. Те благоприятстват образуването на камъни в бъбреците и в жлъчката, поражда се и риск за ставите, особено за подагра – форма на артрит, която е и много болезнена. Животинските мазнини от своя страна са фактор за стесняване и запушване на артериите, а оттам – и за високо кръвно, инфаркт и инсулт. Наситената с токсични вещества кожа изглежда безжизнена и състарена, склонна е към отоци. И да, хората може да отслабнат, но не стават по-здрави и често стават жертва на йо-йо ефекта – да върнат изходните килограми и дори да ги увеличат. Докато отслабването по здравословния начин е лечебно и трайно. Пример за това е и 48-годишният Николай Карагьозов, който отслабна с нашата програма 62 кг. Когато дойде в центъра за първи път на 22 ноември миналата година,
тежеше 176 кг при
ръст 173 сантиметра
и разказа, че е с наднормено тегло още от дете. При постъпването обясни, че освен това от 4 г. има високо кръвно, което лекува с 2 вида хапчета, и диабет тип 2 с кръвна захар при установяването на заболяването и постъпване в болница 32 милимола на литър при норма 6,1. За тази висока кръвна захар първо е бил на инсулин, а когато дойде при нас, пиеше по 2 таблетки от 2 вида хапчета за диабет и въпреки това показанията му бяха 8-9-10 милимола на литър. От изследванията при нас се видя, че въпреки лечението на диабета организмът му произвеждаше наднормени количества инсулин, т.е. имаше хиперинсулинизъм. При входящия ехографски преглед в центъра ни се установи увеличен огромен черен дроб – 180 мм при норма до 140 мм, с максимално омазняване – с медицински термин: трета степен стеатоза. Беше с увеличени стойности на ревматичния фактор, висока пикочна киселина, ускорена утайка. Оплакваше се от болки по цялото тяло, не можеше да се движи нормално, а работата му го изисква – той е електроженист във ВиК. Пушил е 10-ина години по 50 цигари на ден. Въпреки че от няколко години ги беше спрял, допълнително се бе увредило здравето му. Дойде разочарован, че досегашните опити да отслабне и да подобри здравето си остават без резултат въпреки лекарствата. Но свали 62 кг и другите му проблеми започнаха да се решават.

- Как стана това?

- За година направи 4 пъти по 20 дни на плодове, чай и мед със захранване по схема след това. Извън тези периоди през седмицата спазва по 2 разтоварващи дни. Не по-маловажно от общото намаляване на килограмите е и това, че с режима
стопи не мускули, а
мазнини – в началото
те бяха 79 кг, а сега
са 40,7 кг - две трети
от общо свалените
килограми
Още след първите 20 дни на омекотено гладуване с плодове кръвната му захар и артериалното налягане влязоха в норма. Оттогава, въпреки че спря да пие лекарствата, и кръвната захар, и кръвното му не са се повишавали нито за ден. Захарта дори се движи между 4 и 5, а кръвното е в рамките на 110-130 на 70-80.

- С какво се обяснява?

- Нашата програма практически потвърждава научното откритие, заради което тази година бе връчена Нобеловата награда за медицина. Японският учен Йошинори Осуми доказва с изследвания на най-финото ниво в клетката как гладуването лекува организма. Нещо, което 23-годишният ми реален медицински опит ме убеждава всеки ден.

- Какъв е механизмът?

- Казано най-достъпно, образно клетката напъхва ненужните й вещества в специални торбички, поставя тези торбички в едни органели на клетката (лизозоми), където те изгарят като в пещ и така създават енергия за нормалната работа на клетката. Освен това се отделят едни блокчета (аминокиселини) от белтъчините и тези частички могат да послужат за градивен материал за самата клетка и за образуване на нови, защото организмът във всяка секунда се обновява.

- С две думи?

- Ученият установява, че при ограничаване на храната организмът по-ефективно
използва за градивен
материал за новите
клетки своите
собствени ресурси.
Наблюдаваме го и във всекидневната си работа с пациентите – изгарят се излишните мазнини, премахват се натрупаните токсини, укрепва имунитетът, защото всички новосъздадени клетки са по-жизнени и здрави. Всичко това веднага си проличава от изследванията. Но и външно хората осен по-слаби и здрави изглеждат подмладени, което допълнително вдига самочувствието им.

- Колко време трае ефектът?

- Всички, които след първото прилагане на режима запазват здравословния начин на живот, който им препоръчваме, от много години нямат проблеми нито с килограмите, нито със здравето. Това най-често са хора, които са имали тежки заболявания и са ги преодолели с нашия режим.

- А какво им препоръчвате като поддържаща терапия?

- Нищо мистериозно. Просто да следват нормалния за човека живот. Да не преяждат, да се хранят преобладаващо вегетариански (само 1-2 пъти животински храни в седмицата), с много сурови плодове и зеленчуци. Да имат физическа активност всеки ден – дори само под формата на половин-един час ходене, да правят излети, а при възможност да спортуват или да се запишат на харесвани от тях танци, да плуват – водата добавя допълнителен релакс. Общовалидна рецепта срещу стреса не мога да дам, но съм сигурна, че при хармония с природните закони всеки намира най-правилния за него път за преодоляване на прекомерното напрежение.

- Отслабването с 62 кг ли е рекордът във вашия център?

- О, не, много хора отслабват драстично с над 50 кг, по-важното е, че решават здравословни проблеми. В центъра не водим книга на рекордите, през него са минали кръгло 44 430 души, но си спомням например млада пациентка от Шумен, която отслабна 90 кг.

- Задържат ли такива хора постигнатото тегло?

- В повечето случаи. Това са мотивирани хора, платили голяма цена за съмнителното удоволствие от необузданото хранене, най-често с храни боклуци с много бяла захар и бяло брашно, пържени, с висок процент животински мазнини, изобщо, дългия списък, скрит под кратката на този фон чуждицата джънкфуд. С тези свои снимки отпреди 1 г. и сега Николай илюстрира успеха си.

С тези свои снимки отпреди 1 г. и сега Николай илюстрира успеха си.