През последните десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението. Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.

Средства за сваляне на кръвното налягане например, които се взимат продължително време, са предпоставка при жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой. Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка: И все пак билките трябва да се използват много внимателно. Предварително се осведомете за лечебните свойства на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Билки, понижаващи кръвното налягане

Чесън - всеизвестна е способността на чесъна за подпомагане циркулацията на кръвта в тялото и това е може би най-използваната билка, понижаваща кръвното налягане.

Гинко Билоба - познато като единственото растение, оцеляло след атомната бомба над Япония по време на Втората световна война. То има уникални свойства, спомагайки за извличане на свободните радикали от организма. Играе роля и на антиоксидант и подпомага циркулацията на кръвта в организма.

Рафиолепис - тази билка е известна при лечение на сърдечно-съдови заболявания, но също помага за понижаване на кръвното налягане. Тя тонизира цялата сърдечно-съдовата система.

Имел - нормализира кръвното налягане чрез укрепване на сърцето. Можете да използвате екстракт от листата му за да си възвърнете нормалния сърдечен ритъм.